Fantastyczna tarta czekoladowa
Mocno czekoladowe, ale jednocześnie delikatne ciasto, które smakuje tak samo dobrze, jak wygląda.
Składniki
Ciasto
- 300 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 4 łyżki Cukier
- 220 g Masło
- 4 łyżki Woda
Masa czekoladowa
- 250 g Gorzka czekolada
- 60 ml Espresso
- 8 Jajko
- 100 g Cukier
- Szczypta Sól
- 180 ml Śmietanka do ubijania
Przygotowanie
- 1
Masło umieść w zamrażarce na 15 minut.
- 2
W większej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, sól oraz cukier i wymieszaj je.
- 3
Przygotuj szklankę z bardzo zimną wodą (dodaj do niej kostki lodu).
REKLAMA - 4
Wyciągnij masło z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce, dodając do suchych składników.
- 5
Do miski nalewaj po 1 łyżce zimnej wody i zacznij wyrabiać ciasto.
- 6
Ciasto na tartę delikatnie zwiń dłońmi na kształt grubego krążka. Następnie zawiń je w folię i przechowuj w lodówce przez 30 minut.
- 7
Następnie rozwałkuj ciasto na większy placek niż średnica formy na tartę (ok. 7 cm większy).
- 8
Ciasto przełóż do formy. Delikatnie przesuwaj je do dołu i na boki (nie dociskaj!) i skróć wystające części tak, żeby wystawały ok. 1,5 cm poza krawędź na całym obwodzie blaszki.
- 9
Z wystających fragmentów ciasta uformuj falistą wstążkę, biegnącą wokół formy.
- 10
Ciasto nakłuj delikatnie na spodzie, używając widelca. Piecz w temp. 220 st. C przez ok. 10 minut), następnie wyciągnij je, natrzyj ubitym białkiem (spód i boki), ponownie nakłuj i z powrotem włóż do piekarnika. Tym razem kruche ciasto piecz w niższej temperaturze – 180 st. C przez 15-20 minut.
- 11
Masa czekoladowa: czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i poddaj kąpieli wodnej, zalewając ją przestudzonym espresso. Podgrzewaj, aż cała czekolada się rozpuści. Delikatnie ostudź.
- 12
Oddziel jajka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ubij je razem, aż kremową, pastelowożółtą konsystencję. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj całość.
- 13
Białka ubij na puch, dodaj szczyptę soli i przełóż do kremu czekoladowego.
- 14
Na koniec dodaj ubitą śmietanę i nałóż nadzienie na ciasto. Zadbaj o dokładne, równomierne rozłożenie masy na powierzchni kruchego ciasta. Wygładź je, posługując się szpachelką lub łopatką.
- 15
Ciasto czekoladowe przełóż do lodówki – powinno chłodzić się w niej, przez co najmniej 8 godz. Tartę czekoladową udekoruj odrobiną kakao.
Zobacz także: