Fantastyczna tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 4 łyżki Cukier
  • 220 g Masło
  • 4 łyżki Woda

Masa czekoladowa

  • 250 g Gorzka czekolada
  • 60 ml Espresso
  • 8 Jajko
  • 100 g Cukier
  • Szczypta Sól
  • 180 ml Śmietanka do ubijania

Przygotowanie

  1. 1

    Masło umieść w zamrażarce na 15 minut.

  2. 2

    W większej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, sól oraz cukier i wymieszaj je.

  3. 3

    Przygotuj szklankę z bardzo zimną wodą (dodaj do niej kostki lodu).

  4. 4

    Wyciągnij masło z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce, dodając do suchych składników.

  5. 5

    Do miski nalewaj po 1 łyżce zimnej wody i zacznij wyrabiać ciasto.

  6. 6

    Ciasto na tartę delikatnie zwiń dłońmi na kształt grubego krążka. Następnie zawiń je w folię i przechowuj w lodówce przez 30 minut.

  7. 7

    Następnie rozwałkuj ciasto na większy placek niż średnica formy na tartę (ok. 7 cm większy).

  8. 8

    Ciasto przełóż do formy. Delikatnie przesuwaj je do dołu i na boki (nie dociskaj!) i skróć wystające części tak, żeby wystawały ok. 1,5 cm poza krawędź na całym obwodzie blaszki.

  9. 9

    Z wystających fragmentów ciasta uformuj falistą wstążkę, biegnącą wokół formy.

  10. 10

    Ciasto nakłuj delikatnie na spodzie, używając widelca. Piecz w temp. 220 st. C przez ok. 10 minut), następnie wyciągnij je, natrzyj ubitym białkiem (spód i boki), ponownie nakłuj i z powrotem włóż do piekarnika. Tym razem kruche ciasto  piecz w niższej temperaturze  – 180 st. C przez 15-20 minut.

  11. 11

    Masa czekoladowa: czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i poddaj kąpieli wodnej, zalewając ją przestudzonym espresso. Podgrzewaj, aż cała czekolada się rozpuści. Delikatnie ostudź.

  12. 12

    Oddziel jajka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ubij je razem, aż kremową, pastelowożółtą konsystencję. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj całość.

  13. 13

    Białka ubij na puch, dodaj szczyptę soli i przełóż do kremu czekoladowego.

  14. 14

    Na koniec dodaj ubitą śmietanę i nałóż nadzienie na ciasto. Zadbaj o dokładne, równomierne rozłożenie masy na powierzchni kruchego ciasta. Wygładź je, posługując się szpachelką lub łopatką.

  15. 15

    Ciasto czekoladowe przełóż do lodówki – powinno chłodzić się w niej, przez co najmniej 8 godz. Tartę czekoladową udekoruj odrobiną kakao.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też