Obłędnie smaczny biszkopt z fasoli i włoskich orzechów — innowacja w twojej kuchni
Biszkopt z fasoli i orzechów włoskich to smakowita wariacja na temat jednego z najpopularniejszych wypieków. To perfekcyjny sposób na wprowadzenie większej ilości białka i błonnika do swojej diety, bez konieczności rezygnacji ze słodkości. Nasiona fasoli oprócz składników odżywczych, nadają także biszkoptowi unikalną konsystencję i delikatny smak. To pyszna baza do wielu kulinarnych eksperymentów. Otwórz się na nowe doznania kulinarne i przygotuj przepis na obłędnie smaczny biszkopt z fasoli — na pewno nie pożałujesz!
Składniki
Biszkopt z fasoli
- 4 łyżki Bułka tarta
- 200 g Sucha fasola "jaś"
- 2.5 łyżki Kakao
- 70 g Orzechy włoskie
- 8 sztuk Jajko
- 300 g Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Tortownicę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Fasolę ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Nasiona odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- 4
Fasolę obierz z łupin i przełóż miąższ do miseczki.
- 5
Do naczynia z fasolą dodaj orzechy oraz kakao i zblenduj składniki na gładką masę.
- 6
Białka oddziel od żółtek.
- 7
Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
- 8
Żółtka utrzyj z dodatkiem cukru pudru, a następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj składniki.
- 9
Do masy jajecznej dodaj fasolę oraz ubite białka i starannie wymieszaj komponenty.
- 10
Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wyrównaj jego wierzch za pomocą łyżki stołowej.
- 11
Biszkopt z fasoli włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Biszkopt z fasoli można serwować samodzielnie lub przełożyć lubianymi masami i podawać w formie tortu.
Zobacz także:
Jeżeli pragniesz wprowadzić do domowego jadłospisu powiew świeżości, biszkopt z fasoli będzie idealnym rozwiązaniem na przerwanie monotonii. Wiele osób niesłusznie martwi się, że demonstrowany wypiek będzie miał posmak, charakterystyczny dla nasion roślin strączkowych. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości biszkopt z fasoli zachwyca swoją delikatnością i aksamitną konsystencją. Perfekcyjne proporcje komponentów sprawiają, że tytułowy składnik staje się niewyczuwalny.
Biszkopt z fasoli to ponadto przepis, który jest doskonałą bazą do wielu rozmaitych deserów. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchennych eksperymentów i nie wyobrażasz sobie, żeby w twoim domu zabrakło samodzielnie szykowanych wypieków, proponowany przepis okaże się strzałem w dziesiątkę!
Zobacz także: Brownie z fasoli — idealny pomysł na zdrowy deser dla całej rodziny
Jak wykorzystać biszkopt z fasoli? Sprawdzone sposoby, które warto znać
Biszkopt z fasoli to wypiek, który można wykorzystać na wiele różnorodnych sposobów. Naszym ulubionym rozwiązaniem jest przekrojenie ciasta wzdłuż na równoległe płaty, a następnie przełożenie kremem czekoladowym, czy bitą śmietaną. W ten sposób w zaledwie kilka chwil otrzymasz pyszny i prosty w przygotowaniu tort. Biszkopt z fasoli sprawdzi się równie znakomicie jako składnik bajaderek. Wystarczy pokruszyć go na mniejsze części, a następnie wymieszać z lubianymi bakaliami i likierem, a na końcu uformować zgrabne kuleczki.
Prezentowany wypiek można także zajadać bez dodatkowych komponentów. Ciasto po przygotowaniu jest wilgotne i puszyste, dzięki czemu świetnie smakuje również “na sucho”, np. w towarzystwie filiżanki świeżo zaparzonej kawy, herbaty lub mleka. Zachęcamy, aby biszkopt z fasoli upiec w formie babeczek. Po ostudzeniu deseru, ozdób muffiny kremem lub lukrem. To sposób, który z pewnością zachwyci najmłodszych milusińskich. Świetnym pomysłem będzie dodatkowo dekorowanie domowych łakoci z pociechami.