Obłędnie smaczny biszkopt z fasoli i włoskich orzechów — innowacja w twojej kuchni

Biszkopt z fasoli
Źródło: Shutterstock/OlgaBombologna

Składniki

Biszkopt z fasoli

  • 4 łyżki Bułka tarta
  • 200 g Sucha fasola "jaś"
  • 2.5 łyżki Kakao
  • 70 g Orzechy włoskie
  • 8 sztuk Jajko
  • 300 g Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Tortownicę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Fasolę ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Nasiona odcedź i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Fasolę obierz z łupin i przełóż miąższ do miseczki.

  5. 5

    Do naczynia z fasolą dodaj orzechy oraz kakao i zblenduj składniki na gładką masę.

  6. 6

    Białka oddziel od żółtek.

  7. 7

    Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.

  8. 8

    Żółtka utrzyj z dodatkiem cukru pudru, a następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj składniki.

  9. 9

    Do masy jajecznej dodaj fasolę oraz ubite białka i starannie wymieszaj komponenty.

  10. 10

    Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wyrównaj jego wierzch za pomocą łyżki stołowej. 

  11. 11

    Biszkopt z fasoli włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

     

    Biszkopt z fasoli można serwować samodzielnie lub przełożyć lubianymi masami i podawać w formie tortu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też