Ciastka biszkoptowe — przygotuj, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego

Ciastka biszkoptowe z marmoladą i makiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka biszkoptowe z marmoladą i makiem

  • 2 łyżki Mak
  • 3 sztuki Jajko
  • 200 g Marmolada
  • 130 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka wbij do miski i ubij je wraz z dodatkiem cukru na parze. Gotowa masa powinna być lśniąca i puszysta. 

  2. 2

    Następnie ściągnij naczynie z pieca i dodaj do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę pszenną. Składniki delikatnie wymieszaj za pomocą kuchennej szpatułki.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie formuj na niej okrągłe ciastka biszkoptowe. Najlepiej nakładać porcje ciasta posługując się łyżeczką. Pamiętaj jednak o tym, aby pozostawić dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami, żeby łakocie podczas pieczenia się nie skleiły.

  5. 5

    Wierzch ciasteczek posyp delikatnie makiem.

  6. 6

    Formę z przygotowanymi ciastkami umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 10-15 minut. Gotowe ciastka biszkoptowe powinny posiąść jasny, złocisty kolor. 

  7. 7

    Po wskazanym czasie wyciągnij ciastka biszkoptowe z kuchenki i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

  8. 8

    Następnie posmaruj spód ciastka biszkoptowego warstwą marmoladą, po czym sklej z kolejnym wypiekiem. Opisane czynności powtarzaj do chwili wykorzystania wszystkich składników. Ciastka biszkoptowe z nadzieniem smakują wyśmienicie podane ze szklanką ciepłego mleka, gorącą kawą lub kubkiem ulubionej herbaty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też