Wyborna kanapka z tuńczykiem dla fanów ryb
Kanapka z tuńczykiem może być wyjątkowo smaczna, ale musi być odpowiednio przygotowana. Jak wykonać tę najbliższą ideału? Należy przygotować dosłownie kilka składników i zrobić pastę, która będzie smakowała wybornie, nie będzie sucha, ani zbyt tuńczykowa w smaku.
Składniki
Składniki na kanapkę z tuńczykiem
- 1 sztuka Jajko
- 1 puszka Tuńczyk w sosie własnym
- 1 sztuka Sok z cytryny
- 2 łyżki Majonez
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 0.5 Sztuka Bagietka
- 2 łyżki Masło
- 1 garść Roszponka
Przygotowanie
- 1
Przepis na wyborną kanapkę z tuńczyka zaczynamy od ugotowania jajka na twardo. Po ugotowaniu przelewamy rondelek z jajkiem zimną wodą. Dzięki temu w ultraprosty i szybki sposób obierzemy jajko ze skorupki.
- 2
Obrane jajko kroimy na malutkie części i przesypujemy do większej miski.
- 3
Odcedzamy tuńczyka z zalewy i także wrzucamy do miski. Rozdrabniamy widelcem na mniejsze części.
- 4
Odcedzamy kukurydzę z zalewy i także dodajemy do składników, które już znajdują się w misce.
- 5
Dodajemy majonez i mieszamy wszystkie składniki, bardzo dokładne je łącząc.
- 6
Do pasty na kanapkę z tuńczykiem dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ponownie mieszamy.
- 7
Bagietkę kroimy na około pięciocentymetrowe kawałki i przekrajamy na pół. Smarujemy masłem.
- 8
Na bagietkę nakładamy łyżką pastę z tuńczyka, kukurydzy i jajka. A gotową kanapką posypujemy listkami sałaty roszpunki i serwujemy.
Przeczytaj także:
Kanapki z rybami mają swoich oddanych wielbicieli. Znane i lubiane są zwłaszcza kanapki z łososiem (zarówno wędzonym, jak i pieczonym oraz łososiem marynowanym), ale także klasyczna kanapka z pastą z makreli – na razowym chlebie z kiszonym ogórkiem jako dodatkowym składnikiem. Nie zapominajmy także o kanapce ze śledziem – holenderskim przysmaku, który cieszy się zasłużonym uznaniem i popularnością.
Co wyróżnia kanapkę z tuńczykiem?
Sam w sobie tuńczyk z puszki w zalewie, to za mało, żeby położyć go na kanapce – nawet grubo posmarowanej masłem i dosmaczonej pomidorem, cebulą i kaparami. Żeby kanapka z tą rybą smakowała naprawdę wybornie, trzeba się bardziej postarać i pokombinować.
Jednym ze sposobów na stworzenie idealnej pasty tuńczykowej jest dodanie kilku dosłownie, ale za to idealnie pasujących składników. Dobrym kompanem dla tuńczyka w zalewie będzie jajko ugotowanie na twardo (zwłaszcza fragmenty posiekanego białka) oraz kukurydza konserwowa. Kukurydza sprawia, że pasta z tuńczyka staje się wilgotna i przyjemnie chrupiąca. Ziarna kukurydzy dodają także paście ciekawej tekstury.
W przypadku takiej pasty dodać należy także element kwaskowatości (zapewni go sok z cytryny) oraz spoiwo, które połączy wszystkie składniki w jedną masę – w tej roli odpowiedni będzie majonez.
Jak serwować kanapkę z tuńczykiem?
Kanapka z tuńczykiem ma na tyle ciekawy i wyrazisty smak, że poradzi sobie zarówno na mocnym w smaku chlebie razowym, co na dość neutralnej bagietce. Kanapka z tuńczykiem nie potrzebuje już żadnych dodatkowych ozdobników, pasta jest kompozycją skończoną i zamkniętą. Z myślą o kanapce na drugie śniadanie do pracy czy szkoły można ją przygotować między dwoma kromkami pieczywa – pamiętać jednak należy o tym, że pasta zawiera dużo wilgoci i może nieco rozmiękczyć strukturę chleba lub bułki. Myśląc o zapakowaniu ją w papier i zabraniu na wynos, warto „zaimpregnować” chleb, pastę oddzielając od pieczywa suchymi liśćmi sałaty rzymskiej lub lodowej.
Kanapki z tuńczykiem to szybki i prosty sposób na przygotowanie większej liczby przekąsek z myślą o imprezie w karnawale, sylwestrze czy domówce. Wystarczy pokroić bagietkę na małe kromki, posmarować ją masłem, nałożyć pastę z tuńczyka i ułożyć na tacy, talerzu lub półmisku.
Co sprawi, że kanapka z tuńczyka będzie wyjątkowo udana i smaczna?
W tym przypadku nie da się wymigać od jakości. Zarówno tuńczyk, jak i kukurydza muszą być sprawdzone i naprawdę dobrego gatunku. Kukurydza powinna być żółta, słodka, miękka i soczysta. Tuńczyk tuńczykowi także nierówny. Ten dobrego gatunku będzie miękki, o równomiernym kolorycie, bez części ze zgrubieniami. To ważne, żeby do tego przepisu stosować tuńczyka w zalewie, a nie w oleju. Tylko opcja tuńczyka w sosie naturalnym pozwoli uzyskać kanapkę naprawdę smaczną, bez dysonansów smakowych. W kwestii wyboru majonezu pozostawiamy swobodę wyboru – wiadomo, że jest to kwestia gustu i indywidualnych upodobań, z którą nie ma co dyskutować. Jeśli zależy nam na obniżeniu kaloryczności pasty – na kanapce z tuńczykiem możemy wypróbować zrobienie jej z majonezem light.