Ślimaki z ciasta francuskiego — najlepsza z imprezowych przekąsek

Ślimaki z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

Ślimaki z ciasta francuskiego

  • 50 g Liście szpinaku
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 100 g Szynka
  • 100 g Ser żółty
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 70 g Ser feta

Przygotowanie

  1. 1

    Rozwiń arkusz ciasta francuskiego.

  2. 2

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  3. 3

    Całą powierzchnię ciasta posmaruj równomiernie koncentratem pomidorowym, a następnie posyp je ziołami prowansalskimi. 

  4. 4

    Na płacie ciasta francuskiego rozłóż plastry szynki oraz liście szpinaku, a następnie posyp go obficie pokruszoną fetą oraz startym serem żółtym. 

  5. 5

    Arkusz ciasta francuskiego zwiń w ciasny rulon.

  6. 6

    Utwórz ślimaki z ciasta francuskiego, krojąc rulon w paski o grubości ok. 2 cm, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby pomiędzy poszczególnymi przekąskami pozostawić przestrzeń — ciasto francuskie będzie rosnąć w trakcie pieczenia. 

  7. 7

    Ślimaki z ciasta francuskiego włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piecz je przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągnij przekąski z pieca i pozostaw do przestudzenia. 

  8. 8

    Gotowe ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepiej w towarzystwie aromatycznych dipów, które dopełnią smak upieczonej przekąski.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też