Brownie z masłem orzechowym — przepis, który zwali Cię z nóg
Brownie z masłem orzechowym to przepis typowy dla kuchni amerykańskiej. Receptura ta jest prawdziwą petardą wśród miłośników czekolady. Przysmak nie wyrasta w trakcie pieczenia, przez co wielu osobom może przypominać zakalec. Jednak bez obaw — oryginalne brownie z masłem orzechowym powinno być mokre, lepkie i bardzo intensywne w smaku. Wypiek ten najlepiej serwować pokrojony w malutkie kawałki, jednak ostrzegamy, że ciężko ograniczyć się wyłącznie do jeden porcji.
Składniki
Brownie z masłem orzechowym
- 250 g Cukier
- 135 Mąka pszenna
- 3 sztuki Jajko
- 200 g Masło
- 0.5 Szklanka Masło orzechowe
- 1 Szczypta Sól
- 4 łyżki Cukier puder
- 300 g Czekolada deserowa
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Następnie wyłóż prostokątną foremkę lub tortownicę arkuszem papieru do pieczenia.
- 2
Masło włóż do rondelka i umieść na palniku o minimalnej mocy. Następnie dodaj 2 tabliczki czekolady, połamane na mniejsze kawałki i energicznie mieszaj do chwili otrzymania jednolitej masy. Dalej ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 3
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Składniki wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej, a następnie dodaj do nich przestudzoną masę czekoladową. Wsyp do naczynia przesianą przez sitko mąkę pszenną i starannie mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy.
- 4
Tabliczkę czekolady drobno posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj. Masę na brownie wlej do przygotowanej wcześniej foremki.
- 5
W naczyniu wymieszaj masło orzechowe wraz z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie nabieraj po łyżce kremu orzechowego i nakładaj go na wierzch ciasta. Za pomocą wykałaczki utwórz z masła orzechowego wzorki na wierzchu ciasta.
- 6
Brownie z masłem orzechowym wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Brownie z masłem orzechowym serwuj pokrojone na małe kawałeczki.
Zobacz także:
Brownie to deser, który kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Tam też został wymyślony w XIX w. Historii powstania brownie jest wiele. Jedna z nich mówi o tym, że przepis na ciasto został stworzony przez cukiernika zatrudnionego przez Berthy Palmer, czyli żonę właściciela Palmer House Hilton, mieszczącego się w Chicago. Dziś wypróbować możemy wiele wspaniałych wersji tego czekoladowego cuda, a jednym z nich bez wątpienia jest brownie z masłem orzechowym.
To smakowite ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Odznacza się fantastyczną, wilgotną konsystencją, która jest typowa dla tego rodzaju deserów. Brownie z masłem orzechowym to specjał, który można przyrządzić bez miksera i posiadania innych specjalistycznych sprzętów kuchennych. To fantastyczna propozycja dla wszystkich osób, które są początkującymi miłośnikami słodkich wypieków.
Zobacz także: Najlepszy przepis na brownie czekoladowe — specjał kuchni amerykańskiej
Jak przygotować brownie z masłem orzechowym? Wskazówki, które wato znać
Brownie z masłem orzechowym to fantastyczna receptura, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotowania rozpoczynają się od roztopienia czekolady wraz z dodatkiem masła. Wykonując tę czynność, należy uważać, aby nie przypalić składników. Można temu w łatwy sposób zapobiec, ustawiając moc palnika na minimalną lub rozpuszczając komponenty w kąpieli wodnej. Aby brownie z masłem orzechowym było nieco słodsze, proponujemy zastąpić czekoladę deserową czekoladą mleczną.
Następny etap polega na starannym połączeniu składników. Można tego dokonać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Brownie z masłem orzechowym najlepiej smakuje przygotowane z kremem z fistaszków — rekomendujemy, aby było ono wykonane wyłącznie z orzechów, a następnie połączone z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Aby wypiek ten rewelacyjnie się prezentował, najlepszą opcją jest jego przyozdobienie. Wystarczy tworzyć na jego powierzchni rozmaite wzorki z masła orzechowego. Najlepiej rozprowadzić je za pomocą wykałaczki.