Brownie z masłem orzechowym — przepis, który zwali Cię z nóg

Brownie z masłem orzechowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Brownie z masłem orzechowym

  • 250 g Cukier
  • 135 Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 200 g Masło
  • 0.5 Szklanka Masło orzechowe
  • 1 Szczypta Sól
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 300 g Czekolada deserowa

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Następnie wyłóż prostokątną foremkę lub tortownicę arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Masło włóż do rondelka i umieść na palniku o minimalnej mocy. Następnie dodaj 2 tabliczki czekolady, połamane na mniejsze kawałki i energicznie mieszaj do chwili otrzymania jednolitej masy. Dalej ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  3. 3

    Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Składniki wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej, a następnie dodaj do nich przestudzoną masę czekoladową. Wsyp do naczynia przesianą przez sitko mąkę pszenną i starannie mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy.

  4. 4

    Tabliczkę czekolady drobno posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj. Masę na brownie wlej do przygotowanej wcześniej foremki.

  5. 5

    W naczyniu wymieszaj masło orzechowe wraz z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie nabieraj po łyżce kremu orzechowego i nakładaj go na wierzch ciasta. Za pomocą wykałaczki utwórz z masła orzechowego wzorki na wierzchu ciasta.

  6. 6

    Brownie z masłem orzechowym wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Brownie z masłem orzechowym serwuj pokrojone na małe kawałeczki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też