Znakomite żeberka w piwie — danie stworzone na spotkania z przyjaciółmi

Żeberka w piwie
Źródło: GettyImages

Składniki

sztu

  • 0.5 Sztuka Por
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 330 ml Piwo
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 1 kg Przyprawa do żeberek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Sos Worcestershire
  • 2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
  • 0.25 Szklanka Mąka pszenna
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 Szczypta Cukier
  • 0.25 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Żeberka pokrój w paski. Każda część powinna zawierać 1 lub 2 podłużne kostki. Dopraw mięso solą oraz czarnym pieprzem mielonym, a następnie obtocz je w mące pszennej.

  2. 2

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.

  3. 3

    Białą część pora starannie umyj, a następnie pokrój w półksiężyce.

  4. 4

    W garnku o dużej średnicy rozgrzej olej rzepakowy. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodaj kawałki mięsa i podsmaż je na złoty kolor. Następnie rumiane żeberka przełóż na czysty talerz.

  5. 5

    W tym samym garnku umieść posiekaną cebulę, pora oraz czosnek. Warzywa chwilę podsmażaj, po czym ponownie dodaj kawałki mięsa i stopniowo wlewaj piwo, a następnie sos sojowy i worcestershire, słodką i ostrą paprykę oraz cukier.

  6. 6

    Żeberka w piwie duś na minimalnej mocy palnika przez ok. 90 minut. Po tym czasie mięso powinno stać się miękkie i swobodnie odchodzić od kości. 

  7. 7

    Pod koniec gotowania dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Żeberka w piwie smakują znakomicie podane z kluskami śląskimi i buraczkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też