Przepis na lasagne z mięsem mielonym — niezawodna receptura na włoski specjał

Lasagne z mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

Lasagne z mięsem mielonym

  • 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 400 g Pomidory w puszce
  • 100 g Sos pomidorowy
  • Makaron lasagne
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
  • 0.5 Puszka Czerwona fasola konserwowa
  • 250 g Mozzarella
  • 100 g Ser żółty
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Sól ziołowa
  • 2 łyżki Olej

Sos beszamelowy

  • 1.5 szklanki Mleko
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 100 g Ser żółty
  • 0.5 Sztuka Kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Pokrojone warzywa zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, co chwilę je mieszając.

  2. 2

    Kiedy warzywa apetycznie się zarumienią, na patelnię dodaj mięso mielone (wieprzowo-wołowe, wieprzowe, wołowe lub drobiowe). Całość dopraw, dodając suszone oregano, pieprz czarny mielony oraz sól i starannie wymieszaj mięsny farsz. 

  3. 3

    Odsącz kukurydzę i fasolę, wysypując składniki na durszlak. Następnie dodaj je na patelnię, wraz z pomidorami w puszcze i sosem pomidorowym. Jeżeli nie dysponujesz pomidorami w puszcze, wystarczy, że zwiększysz ilość sosu pomidorowego. Całość podgrzewaj przez 3-4 minuty. 

  4. 4

    W oddzielnym garnku roztop masło, po czym dodaj łyżkę mąki pszennej. Bezzwłocznie zacznij mieszać składniki, aby nie zdążyły utworzyć  się nieestetyczne grudki. Wyłącz palnik, wlej mleko i ponownie wymieszaj całość. Na koniec do sosu beszamelowego wlej bulion, powstały po rozpuszczeniu kostki rosołowej we wrzątku, dodaj pieprz czarny mielony oraz sól. Garnek postaw na palniku i podgrzewaj do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodaj żółty ser i mieszaj zawartość sosu, aż całkowicie się rozpuści. 

  5. 5

    Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój ser w cienkie plasterki. 

  6. 6

    Ser żółty zetrzyj na grubsze wiórki. 

  7. 7

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekła lasagne z mięsem mielonym. Na dno nałóż część mięsnego farszu. Następnie dodaj paski makaronu, warstwę mięsa, sosu beszamelowego wraz z kawałkami pokrojonej mozzarelli i posyp je ziołową solą. Czynności kontynuuj, aż do wyczerpania składników, tworzących kolejne warstwy lasagne. Ostatnią częścią powinien być makaron polany sosem  pomidorowym wraz z serem żółtym, startym na większych oczkach. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też