Przepis na lasagne z mięsem mielonym — niezawodna receptura na włoski specjał
Przepis na lasagne z mięsem mielonym warto mieć pod ręką, kiedy Twoich domowników dopada ochota na włoską kuchnię. Posiłek oparty na bazie makaronu, mięsa mielonego i sera nasyci na długo, rozpieszczając podniebienie nawet najbardziej wybrednych znawców kuchni.
Składniki
Lasagne z mięsem mielonym
- 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 400 g Pomidory w puszce
- 100 g Sos pomidorowy
- Makaron lasagne
- 1 ząbek Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
- 0.5 Puszka Czerwona fasola konserwowa
- 250 g Mozzarella
- 100 g Ser żółty
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Sól ziołowa
- 2 łyżki Olej
Sos beszamelowy
- 1.5 szklanki Mleko
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 100 g Ser żółty
- 0.5 Sztuka Kostka rosołowa
Przygotowanie
- 1
Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Pokrojone warzywa zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, co chwilę je mieszając.
- 2
Kiedy warzywa apetycznie się zarumienią, na patelnię dodaj mięso mielone (wieprzowo-wołowe, wieprzowe, wołowe lub drobiowe). Całość dopraw, dodając suszone oregano, pieprz czarny mielony oraz sól i starannie wymieszaj mięsny farsz.
- 3
Odsącz kukurydzę i fasolę, wysypując składniki na durszlak. Następnie dodaj je na patelnię, wraz z pomidorami w puszcze i sosem pomidorowym. Jeżeli nie dysponujesz pomidorami w puszcze, wystarczy, że zwiększysz ilość sosu pomidorowego. Całość podgrzewaj przez 3-4 minuty.
- 4
W oddzielnym garnku roztop masło, po czym dodaj łyżkę mąki pszennej. Bezzwłocznie zacznij mieszać składniki, aby nie zdążyły utworzyć się nieestetyczne grudki. Wyłącz palnik, wlej mleko i ponownie wymieszaj całość. Na koniec do sosu beszamelowego wlej bulion, powstały po rozpuszczeniu kostki rosołowej we wrzątku, dodaj pieprz czarny mielony oraz sól. Garnek postaw na palniku i podgrzewaj do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodaj żółty ser i mieszaj zawartość sosu, aż całkowicie się rozpuści.
- 5
Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój ser w cienkie plasterki.
- 6
Ser żółty zetrzyj na grubsze wiórki.
- 7
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 8
Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekła lasagne z mięsem mielonym. Na dno nałóż część mięsnego farszu. Następnie dodaj paski makaronu, warstwę mięsa, sosu beszamelowego wraz z kawałkami pokrojonej mozzarelli i posyp je ziołową solą. Czynności kontynuuj, aż do wyczerpania składników, tworzących kolejne warstwy lasagne. Ostatnią częścią powinien być makaron polany sosem pomidorowym wraz z serem żółtym, startym na większych oczkach.
- 9
Lasagne z mięsem mielonym piecz przez 40 minut. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.
Zobacz także:
Włoska kuchnia słynie z wielu wspaniałych specjałów, przez co zrzesza wokół siebie mnóstwo miłośników. Aromatyczne pasty, wspaniała pizza na cienkim cieście czy risotto w różnych odsłonach to niejedyne frykasy, jakie oferuje ta sztuka kulinarna. Jednym z lubianych dań jest bez wątpienia lasagne z mięsem mielonym. Plastry makaronu, zapieczone wraz z wyrazistym farszem mięsnym, sosem beszamelowym oraz dwoma rodzajami sera to kompozycja składników, której nikt nie może się oprzeć.
Przepis na lasagne z mięsem mielonym nie jest skomplikowany, a smak, jak i wygląd dania potrafią zwalić z nóg. Przygotuj włoski specjał już dziś i zaskocz swoich bliskich najlepszą wersją lasagne.
Zobacz także: Lasagne z grzybami
Prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym
Do przygotowania lasagne z mięsem mielonym polecamy zakupić makaron, który nie wymaga podgotowywania. Pozwoli to skrócić czas przygotowania i uniknąć posklejaniu poszczególnych kawałków pasty podczas ich moczenia we wrzątku. Prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym wykona nawet kucharz, który stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. By cieszyć się rewelacyjnym efektem i smakiem dania, wystarczy podążać za opisanymi wskazówkami.