Schab pieczony w piekarniku, czyli obiad na medal. Przepis jest prosty
Schab pieczony to smakowity przepis, który często gości na polskich stołach podczas świątecznych obiadów. Mięso jest delikatne i chude, dzięki czemu chętnie zajadają go wszyscy domownicy oraz przybyli goście. Schab z piekarnika posiada okrągły kształt, który nie wymaga dodatkowego formowania, a po upieczeniu prezentuje się naprawdę fantastycznie. Jak upiec schab, żeby był soczysty? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i przygotuj idealną pieczeń we własnym domu.
Składniki
Schab pieczony
- 4 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 1 kg Schab bez kości
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1.5 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona
- 1 łyżeczka Majeranek
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli.
- 2
Schab starannie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie wykonaj w mięsie drobne nacięcia. Powstałe dziury wypełnij zmiażdżonymi ząbkami czosnku z solą.
- 3
W niedużej misce wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, 1 łyżeczkę soli, paprykę słodką mieloną oraz ostrą paprykę w proszku, pieprz oraz majeranek.
- 4
Schab natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw, po czym szczelnie owiń go folią i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 6
Po wskazanym czasie mięso przełóż do rękawa do pieczenia, a następnie zamknij go klamrami, a w folii wykonaj bardzo małe nacięcia.
- 7
Schab piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie mięso należy wyciągnąć z kuchenki i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Pieczony schab smakuje wyśmienicie, podany w towarzystwie sosu pieczeniowego, klusek śląskich oraz zasmażanych buraczków.
Zobacz także:
Schab pieczony to znakomita pozycja obiadowa. Kawałki mięsa w towarzystwie kremowego sosu z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednak schab pieczony w rękawie może być także serwowany jako dodatek do ulubionych kanapek, czy podana na eleganckim półmisku przekąska. Z uwagi na długi czas marynowania warto przygotować ten przysmak dzień wcześniej, a następnego dnia wyłącznie upiec to wyśmienite danie i oczekiwać, aż fantastyczny zapach zacznie się unosić po domowych zakamarkach.
Zobacz także: Schab w sosie koperkowym — doskonały przepis na niedzielny obiad
Z czym podawać schab pieczony w rękawie? Dodatki mają znaczenie
Soczysty kawałek schabu pieczonego może stanowić wspaniały obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Aby tak się stało, kawałki mięsa polecamy zestawić z lubianymi przez bliskich dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Na talerzu powinien znaleźć się również akcent warzywny. Doskonale sprawdzą się tradycyjne buraczki, sałatka colesław lub surówka z białej kapusty.
Schab pieczony — jak przygotować?
Najtrudniejszym wyzwaniem podczas przyrządzania specjału jest uniknięcie nadmiernego wysuszenia mięsa. Otrzymanie soczystego specjału nie jest jednak zadaniem niemożliwym do wykonania. Aby schab pieczony w piekarniku był soczysty i kruchy polecamy zastosować kilka prostych wskazówek. Po pierwsze, nie należy unikać kawałków mięsa, pokrytych cienką warstwą tłuszczu. To właśnie ona zapobiega nadmiernemu wysuszaniu. Polecamy również nie skracać czasu marynowania. Jest to proces długotrwały, jednak dzięki niemu schab pieczony w rękawie zachowa więcej soków oraz przesiąknie smakiem dodanych przypraw.
Następną równie ważną kwestią jest temperatura pieczenia — mięso musi być włożone do nagrzanego piekarnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa specjału szybko się podpiecze, co zapobiegnie dalszemu wysuszaniu mięsa. Sam czas pieczenia zależny jest przede wszystkim od wielkości zamarynowanego przysmaku. Przyjmuje się, że 1 kg schabu pieczonego powinien spędzić w piekarniku 60 minut. Jeżeli jednak Twój kawałek mięsa jest większy lub mniejszy, czas należy proporcjonalnie wydłużyć bądź analogicznie — skrócić.