Schab pieczony w piekarniku, czyli obiad na medal. Przepis jest prosty

Schab pieczony w rękawie
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab pieczony

  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 kg Schab bez kości
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1.5 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli. 

  2. 2

    Schab starannie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie wykonaj w mięsie drobne nacięcia. Powstałe dziury wypełnij zmiażdżonymi ząbkami czosnku z solą.

  3. 3

    W niedużej misce wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, 1 łyżeczkę soli, paprykę słodką mieloną oraz ostrą paprykę w proszku, pieprz oraz majeranek. 

  4. 4

    Schab natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw, po czym szczelnie owiń go folią i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. 

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Po wskazanym czasie mięso przełóż do rękawa do pieczenia, a następnie zamknij go klamrami, a w folii wykonaj bardzo małe nacięcia.

  7. 7

    Schab piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie mięso należy wyciągnąć z kuchenki i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Pieczony schab smakuje wyśmienicie, podany w towarzystwie sosu pieczeniowego, klusek śląskich oraz zasmażanych buraczków.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też