Tort komunijny, który będzie smakował każdemu. Sprawdzony przepis

Tort komunijny
Źródło: GettyImages

Składniki

Tort komunijny — biszkopt

  • 1 Szczypta Sól
  • 127 g Mąka pszenna
  • 7 sztuk Jajko
  • 203 g Cukier
  • 45 g Mąka ziemniaczana

Krem chałwowy

  • 200 g Chałwa waniliowa
  • 350 ml Śmietana 30%
  • 150 g Mleczna czekolada
  • 200 g Serek mascarpone

Krem malinowy

  • 200 g Maliny
  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 250 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 150 g Serek mascarpone
  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana

Żelka malinowa

  • 30 ml Woda
  • 5 łyżek Cukier
  • 480 g Maliny
  • 3 łyżeczki Żelatyna

Nasączenie

  • 5 łyżek Sok z cytryny
  • 3 łyżki Cukier
  • 140 ml Woda

Krem maślany

  • 320 g Słodzone mleko skondensowane
  • 380 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych naczyniach. Do miski z białkami dodaj sól i ubij składniki za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie wsypuj stopniowo cukier, cały czas ubijając mieszankę. Gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca dodawaj kolejno po 1 żółtku. Mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito, wsyp do piany i wymieszaj składniki przy pomocy szpatułki kuchennej.

  3. 3

    Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Napełnij formę ciastem i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt na tort komunijny piecz przez ok. 50 minut. 

  4. 4

    Upieczony biszkopt wyciągnij z kuchenki, po czym upuść ciasto na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Następnie odstaw wypiek do całkowitego wystudzenia, a gdy stanie się chłodny,  pokrój placek wzdłuż na 4 równej wielkości blaty.

  5. 5

    Przygotuj krem chałwowy. Do rondelka wlej śmietankę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj zawartość do chwili rozpuszczenia składników. Uważaj, aby nie zagotować kremu. 

  6. 6

    Ściągnij garnek z kuchenki i umieść go w lodówce na co najmniej 4 godziny. Gdy upłynie wskazany czas, ubij krem czekoladowy mikserem, po czym dodaj mascarpone oraz pokruszoną chałwę i mieszaj składniki do chwili połączenia. 

  7. 7

    Przygotuj krem malinowy. W tym celu opłucz owoce, następnie umieść je w rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj składniki na palniku o małej mocy do chwili rozpuszczenia słodzidła. 

  8. 8

    Następnie przetrzyj owoce przez sito, a otrzymany mus malinowy ponownie podgrzej. 

  9. 9

    Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody i dodaj roztwór do gotujących się malin. Gdy owoce zgęstnieją, ściągnij naczynie z kuchenki. 

  10. 10

    Żelatynę wsyp do miseczki i rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Mieszaj komponenty do chwili rozpuszczenia, a następnie wlej płyn do kisielu malinowego. Gotową masę umieść na co najmniej 2 godziny w lodówce, aby stężała. 

  11. 11

    Schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem ubij mikserem. Gdy krem zesztywnieje, dodaj frużelinę malinową i miksuj krem do chwili połączenia składników.

  12. 12

    Przygotuj żelkę malinową. Maliny wraz z cukrem umieść w rondelku. Podgrzewaj składniki do chwili rozpuszczenia się cukru, a następnie ściągnij naczynie z palnika i przetrzyj owoce przez sito.

  13. 13

    Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, po czym dodaj roztwór do przetartych malin. Mieszaj składniki do chwili ich połączenia.

  14. 14

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie napełnij ją żelką malinową. Umieść formę w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.

  15. 15

    Przygotuj krem czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i pozostaw do wystudzenia. 

  16. 16

    Serek mascarpone umieść w misce, dodaj cukier i ubij składniki mikserem. 

  17. 17

    Schłodzoną śmietankę wlej do miski i także ubij na sztywno mikserem, następnie połącz powstały krem z mascarpone. 

  18. 18

    Wlej do kremu śmietanowego rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki kuchennej.

  19. 19

    Przygotuj nasączenie. W miseczce połącz ze sobą sok z cytryny, cukier oraz wodę i starannie wymieszaj składniki.

  20. 20

    Sporządź krem maślany. Masło ucieraj za pomocą miksera przez 10 minut. Powstała masa powinna być jasna i puszysta. Następnie dodawaj porcjami mleko skondensowane, kontynuując miksowanie do chwili połączenia składników.

  21. 21

    Przygotuj przełożenie. Tort komunijny najlepiej składać w rancie cukierniczym. Na dnie połóż blat biszkoptowy i nasącz go ponczem, następnie równomiernie rozprowadź krem czekoladowy i przykryj go kolejnym biszkoptem. Nasącz ciasto i posmaruj je cienką warstwą kremu malinowego, a na środku foremki połóż żelkę malinową i posmaruj ją pozostałym kremem malinowym. Przykryj nadzienie następnym blatem biszkoptowym i nasącz go roztworem cytrynowym. Wyłóż równomiernie krem chałwowy i przykryj go czwartym blatem. Tak przygotowany tort komunijny umieść w lodówce i schładzaj przez co najmniej 10 godzin. 

  22. 22

    Gdy upłynie wskazany czas, ściągnij rant cukierniczy. Posmaruj ciasto z boku oraz z wierzchu kremem maślanym i ponownie włóż do lodówki.

     

    Schłodzony tort udekoruj zgodnie z własnymi upodobaniami. Zachęcamy do wykorzystania świeżych kwiatów i topperów. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też