Placki z dyni

Placki z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Dynia
  • 3.5 łyżki Mąka pszenna tortowa
  • 1 Jajko
  • 1 szczypta Mielony cynamon
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Umytą, obraną ze skóry i pozbawioną nasion dynię zetrzyj drobno na tarce. Następnie miąższ odciśnij z nadmiaru wody.

  3. 3

    W dużej misce połącz dynię, jajko, cynamon oraz sól (opcjonalnie dla starszych dzieci można dodać imbir) i mąkę pszenną. Składniki mieszaj aż do uzyskania gęstego ciasta.

  4. 4

    Uformuj niewielkie placki i rozłóż je na blasze, wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Placki z dyni piecz przez ok. 35 minut, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Dla starszych dzieci chrupiące placki możesz usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

  6. 6

    Gotowe placki z dyni podawaj same lub np. z dodatkiem delikatnego musu z jabłek.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też