Placki z dyni
Złociste placki z dyni to smaczny przepis na obiad dla Twojej pociechy. Przygotujesz je w niecałą godzinę.
Składniki
- 200 g Dynia
- 3.5 łyżki Mąka pszenna tortowa
- 1 Jajko
- 1 szczypta Mielony cynamon
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 2
Umytą, obraną ze skóry i pozbawioną nasion dynię zetrzyj drobno na tarce. Następnie miąższ odciśnij z nadmiaru wody.
- 3
W dużej misce połącz dynię, jajko, cynamon oraz sól (opcjonalnie dla starszych dzieci można dodać imbir) i mąkę pszenną. Składniki mieszaj aż do uzyskania gęstego ciasta.
REKLAMA - 4
Uformuj niewielkie placki i rozłóż je na blasze, wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia.
- 5
Placki z dyni piecz przez ok. 35 minut, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Dla starszych dzieci chrupiące placki możesz usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
- 6
Gotowe placki z dyni podawaj same lub np. z dodatkiem delikatnego musu z jabłek.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia.
Zobacz także: