Szyszki z ryżu preparowanego — prosty przepis na 4-składnikowy deser

Szyszki z ryżu preparowanego
Źródło: GettyImages

Składniki

Szyszki z ryżu preparowanego

  • 50 g Ryż preparowany
  • 3 łyżki Masło orzechowe
  • 50 ml Śmietanka 18%
  • 12 sztuk Cukierki krówki

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj niewielki garnek i dodaj do niego krówki wraz ze śmietanką i masłem orzechowym. Składniki podgrzewaj na najmniejszym ustawieniu planika, nieustannie mieszając zawartość rondelka. Całość powinna stworzyć finalnie jednolity krem, bez grudek.

  2. 2

    Kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą do garnka wsyp ryż preparowany i starannie wszystko wymieszaj. Następnie wyłącz planik i odłóż garnek na bok, żeby zawartość mogła wystygnąć. Całość umieść w lodówce, przechowując masę krówkową w chłodzie przez minimum 30 minut.

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu ze schłodzonej masy przygotuj drobne kuleczki, jednak to od Ciebie zależy ich kształt oraz wielkość. Gotowe szyszki z ryżu preparowanego przed podaniem magazynuj w lodówce 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też