Niesamowity jabłecznik z budyniem. Tego smaku nie zapomnisz!

Jabłecznik z budyniem
Źródło: GettyImages

Składniki

Jabłecznik z budyniem

  • 1 szklanki Cukier
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 3 szklanek Mleko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 6 sztuk Jabłko
  • 2 sztuki Żółtko
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 250 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Formę o wymiarach 36 × 21 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Mąkę pszenną wymieszaj starannie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą, dodaj kawałki masła oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel masę na 2 części w stosunku 1:2. Mniejszą porcję zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce.

  4. 4

    Większą część ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, a następnie umieść masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. 5

    Jabłka obierz ze skórki, a następnie pokrój w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każdy kawałek przekrój wzdłuż na 2 mniejsze części. 

  6. 6

    Jabłka rozłóż równomiernie na kruchym cieście.

  7. 7

    Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, redukując ilość wykorzystanego mleka do 3 szklanek. Sprawi to, że masa stanie się gęstsza. Gotowy krem budyniowy rozłóż równomiernie na warstwie jabłek.

  8. 8

    Wyciągnij porcję ciasta z zamrażarki, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, a następnie rozprowadź równomiernie na masie budyniowej.

  9. 9

    Jabłecznik z budyniem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez ok. 50 minut. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też