Niesamowity jabłecznik z budyniem. Tego smaku nie zapomnisz!
Jabłecznik z budyniem to perfekcyjne połączenie soczystych, aromatycznych jabłek, kruchego, maślanego ciasta i delikatnego kremu śmietankowego. Te trzy elementy tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Ciasto to z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Prosty jabłecznik z budyniem z łatwością przygotują nawet osoby rozpoczynające swoją kulinarną przygodę. To doskonały deser, który warto przyrządzać na rozmaite okazje — zarówno te mniej, jak i bardziej oficjalne.
Składniki
Jabłecznik z budyniem
- 1 szklanki Cukier
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 3 szklanek Mleko
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 6 sztuk Jabłko
- 2 sztuki Żółtko
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 250 g Masło
Przygotowanie
- 1
Formę o wymiarach 36 × 21 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Mąkę pszenną wymieszaj starannie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą, dodaj kawałki masła oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel masę na 2 części w stosunku 1:2. Mniejszą porcję zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce.
- 4
Większą część ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, a następnie umieść masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 5
Jabłka obierz ze skórki, a następnie pokrój w ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każdy kawałek przekrój wzdłuż na 2 mniejsze części.
- 6
Jabłka rozłóż równomiernie na kruchym cieście.
- 7
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, redukując ilość wykorzystanego mleka do 3 szklanek. Sprawi to, że masa stanie się gęstsza. Gotowy krem budyniowy rozłóż równomiernie na warstwie jabłek.
- 8
Wyciągnij porcję ciasta z zamrażarki, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, a następnie rozprowadź równomiernie na masie budyniowej.
- 9
Jabłecznik z budyniem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez ok. 50 minut. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 10
Zachęcamy, aby przed podaniem jabłecznik z budyniem oprószyć obficie warstwą cukru pudru.
Zobacz także:
Jeżeli szukasz unikatowego ciasta, które rozpieści kubki smakowe, jednak nie nadwyręży domowego budżetu, koniecznie wypróbuj przepis na jabłecznik z budyniem. Charakteryzowany wypiek nie tylko oszałamiająco prezentuje się na stole, ale także zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. Jabłecznik z budyniem to deser, który zadowoli każdego, niezależnie od wieku i upodobań smakowych. To niezastąpiony sposób na celebrowanie wspólnych chwil z najbliższymi osobami.
Placek z jabłkami i budyniem wychodzi za każdym razem, dzięki niezawodnej recepturze i odpowiednio dobranym proporcjom. W trakcie pieczenia, w całym domu unosi się rozkoszny aromat jabłecznika, który wywabi najbliższych z pokoi, niczym dzwonek do drzwi, naciśnięty przez dostawcę pizzy.
Zobacz także: Najszybsze kruche ciasto z jabłkami, jakie kiedykolwiek robiłeś! Prosty przepis
Jak przygotować jabłecznik z budyniem? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować smakowity jabłecznik z budyniem, będziesz potrzebował tylko kilku ogólnodostępnych składników. Podstawę tego wypieku stanowi kruche ciasto, które dzięki obecności masła staje się niebywale delikatne i aromatyczne. Następny ważny element stanowią jabłka. Można wykorzystać dowolną odmianę, jednak najlepiej sprawdzą się gatunki słodkie i soczyste, jak np. Jonatan, Gala czy Golden Delicious. Owce zgodnie z naszymi rekomendacjami można pokroić w ósemki, lecz równie dobrze wypiek smakować będzie, gdy jabłka zostaną starte na tarce o dużych oczkach.
Ostatnim niezbędnym elementem przepisu jest budyń. W opisanej recepturze zachęcamy, aby wybrać smak śmietankowy, jednak można sięgnąć po dowolny rodzaj odpowiadający osobistym preferencjom smakowym.