Nietypowa szakszuka z pieczarkami. Dla fanów grzybowego aromatu
Szakszuka z pieczarkami to jedna z wersji przygotowania tego aromatycznego i wybornie smakującego dania. Jak zrobić jedną z wersji dania, które podbiło serca fanów oryginalnych śniadań i z Bliskiego Wschodu oraz krajów Afryki Północnej trafiło pod nasze strzechy? Przekonajcie się, biorąc się za ten gorący przepis.
Składniki
Składniki na szakszukę z pieczarkami
- 2 garście Pieczarki
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Pomidor
- 2 łyżki Olej roślinny
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 1 Szczypta Mielony kumin rzymski
- 3 sztuki Jajko
Przygotowanie
- 1
Zanim przejdziemy do gotowania, warto przygotować sobie wcześniej wszystkie niezbędne – przynajmniej na początku - składniki, które wymagają pocięcia. Kroimy więc na drobne kawałki cebulę, a także siekamy na drobne cząstki czosnek.
- 2
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i pozwalamy, żeby warzywa się zeszkliły w czasie niezbyt długiego i intensywnego smażenia. Dodajemy wędzoną paprykę i kumin rzymski, mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
- 3
Równolegle dokładnie myjemy i osuszamy pieczarki, po czym kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, a następnie dodajemy przyprawy – sól i pieprz. Krótko przesmażamy.
- 4
W przepisie na szakszukę z pieczarkami czas na pomidory. Kroimy je w średniej wielkości kostkę i wrzucamy na patelnię. Jeśli warzywa mają za mało soku, dodajemy do duszenia odrobinę (dosłownie kilka łyżek) wody. Podduszamy wszystkie składniki przez około 7 minut. Wyznacznikiem powinny być pomidory – czekamy póki nie staną się miękkie.
- 5
Kiedy uzyskamy miękką, ładnie podduszoną masę, przechodzimy do ukoronowania dania jakim jest szakszuka, czyli do dodania jajek. Na patelni robimy miejsce – rodzaj zagłębień powstałych z odsunięcia składników na boki. To właśnie w nie wbijamy jajka – i dodajemy sól i pieprz do smaku. Przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy, żeby jajka ścięły się do konsystencji, jaką lubimy najbardziej. Idealnie byłoby, gdyby jajko pozostało ścięte, a żółtko lekko płynne.
- 6
Gotowe danie zdejmujemy z ognia i stawiamy na żaroodpornej podkładce na stole. Ostatnie elementy niezbędne w przepisie na szakszukę z pieczarkami to posypanie gotowej potrawy siekaną natką pietruszki, lub jeśli wolicie bardziej aromatyczne smaki – kolendrą.
- 7
Danie serwuje się, nakładając wszystkie składniki bezpośrednio z patelni na talerze. Jeśli patelnia jest mała – na jedną porcję – można jeść szakszukę z pieczarkami bezpośrednio z niej. Jako dodatek do szakszuki mogą posłużyć pokrojone na kromki kawałki świeżej bagietki o chrupiącej skórce i miękkim środku. Kawałki pieczywa sprawdzą się zwłaszcza wtedy, kiedy będzie chcieli zjeść do końca aromatyczny sos.
Przeczytaj także:
- Szukasz hitu wśród szybkich i prostych potraw? Postaw na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. To smakołyk nie dość, że sycący, to jeszcze odżywczy
- Pieczarki w cieście to danie idealne serwowane na ciepło i na zimno. Przekonaj się sam, jak smakują
- Pieczarki jak szaszłyki – sprawdź, w jaki prosty sposób możesz urozmaicić grillowe menu
Szakszuka z pieczarkami nie jest oryginalnym przepisem. Podobnie jak szakszuka ze szpinakiem jest alternatywną wersją oryginalnego przepisu na szakszukę w wersji podstawowej, czyli z pomidorami. Kto jednak lubi dania z dodatkiem grzybów, albo ma ochotę na eksperymentowanie ze smakami, temu ten przepis na szakszukę dodatkowym składnikiem będzie odpowiadał.
Jaka jest szakszuka z pieczarkami?
Oryginalny przepis na szakszukę pozwala przede wszystkim bardzo wyraźnie poczuć smak kwaskowatych, duszonych na patelni pomidorów, jajka (przypominającego konsystencją jajka sadzone) oraz świeżej natki pietruszki, którą posypuje się to danie. W przypadku przepisu rozszerzonego o dodatek pieczarek potrawa zyskuje nowy, lekko grzybowy posmak i elementy, które wymagają pogryzienia. Danie to staje się także nieco bardziej sycące, ale nie mniej smaczne.
Kiedy robić szakszukę z pieczarkami?
To danie, które popularność zyskało jako potrawa podawana z myślą o śniadaniu. Kiedy więc mamy luźniejszy poranek – w weekend czy podczas urlopu – szakszuka z pieczarkami wymaga nieco więcej czasu na jej przygotowanie (danie musi się poddusić, a jajka ściąć we własnym czasie) i czasu na delektowanie się nim na spokojnie.
Szakszuka z pieczarkami jako śniadanie? Tak! Można przyjąć, że ta potrawa jest kolejną, bardzo rozbudowaną i wieloskładnikową – wariacją na temat jajek. A jajka to produkt przede wszystkim kojarzący się z kulinarnym początkiem dnia dzięki: omletom na różne sposoby (na słodko i wytrwanie), jajkom w koszulkach, jajku po benedyktyńsku, jajecznicy, jajku sadzonemu, na miękko i na twardo. Szakszuka z pieczarkami to śniadanie kompletne – nie trzeba dodawać do niej nic więcej – może poza świeżą bagietką.