Aksamitny krem kawowy. Banalnie prosty – wystarczą cztery składniki

Krem kawowy
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na krem kawowy

  • 250 g Śmietana kremówka 36%
  • 250 g Serek mascarpone
  • 3 łyżki Drobny cukier
  • 1 łyżka Kawa rozpuszczalna

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do robienia kremu kawowego należy porządnie schłodzić śmietanę kremówkę w lodówce, a dosłownie 15-20 minut przed zrobieniem kremu włożyć dodatkowo pojemnik ze śmietanką do zamrażalnika.

  2. 2

    Integralną częścią przepisu na krem kawowy jest kawa. Można wykorzystać kawę z ekspresu, kawę zalewaną (esencję trzeba będzie przecedzić przez sitko), kawę rozpuszczalną (zalewamy łyżeczkę granulek niewielką ilością wrzątku – dwoma łyżkami). Po przygotowaniu kawy, studzimy ją, a następnie chowamy do lodówki, żeby osiągnęła niską temperaturę.

  3. 3

    Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego schłodzoną kawę. Połączone składniki bardzo dokładnie miksujemy – wystarczy zaledwie 15 sekund, a krem będzie gładki i równomiernie beżowy.

  4. 4

    Do naczynia przelewamy porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy ją mikserem w wysokim naczyniu – stopniowo zwiększając obroty łopatek miksera i powoli dodając cukier.  

  5. 5

    Do bitej śmietany dodajemy połączony z kawą serek mascarpone mieszamy z użyciem najmniejszych obrotów miksera.

  6. 6

    W zależności od tego, co chcemy dalej zrobić z kremem kawowym, różnie będziemy postępować. Krem kawowy możemy przełożyć do pucharków, udekorować małymi bezami i posypać cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Masa z kremu kawowego sprawdzi się jako warstwa kremu w torcie bezowym. W letnie dni krem kawowy można także wykorzystać jako element kawy mrożonej.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też