Bajeczne ciasto francuskie z nutellą, które zrobisz w 30 minut. Przepis na ekspresowy deser

Ciasto francuskie z nutellą
Źródło: Shutterstock/ffolas

Składniki

Ciasto francuskie z nutellą

  • 90 g Gorzka czekolada
  • 1 sztuka Jajko
  • 12 ml Mleko
  • 375 g Ciasto francuskie
  • 12 g Masło
  • 25 g Cukier
  • 150 g Nutella

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie i przekrój je na pół, tworząc jednakowe prostokąty. Następnie wytnij z nich trójkąty.

  3. 3

    Na każdy kawałek nałóż porcję nutelli, po czym startując od szerszej końcówki, zwiń trójkąty, tworząc kształt rogalików.

  4. 4

    Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem.

  5. 5

    Blachę z ciastem francuskimi z nutellą włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po kwadransie rogaliki powinny stać się apetycznie rumiane. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostawiając wypiek w kuchence na kilka minut. Następnie wyciągnij blachę i odłóż rogaliki na blat, by wystygły.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj polewę. Gorzką czekoladę połam na kawałki i umieść w garnku. Następnie dodaj cukier oraz masło i ustawiając palnik na mały płomień, podgrzewaj składniki, aż do momentu roztopienia się cukru. 

  7. 7

    Gdy składniki się połączą, dodaj mleko i wymieszaj całość. Komponenty powinny utworzyć idealnie gładką strukturę.

     

    Ciasteczka francuskie z nutellą udekoruj przygotowaną polewą czekoladową.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też