Bajeczne ciasto francuskie z nutellą, które zrobisz w 30 minut. Przepis na ekspresowy deser
Ciasto francuskie z nutellą to sprawdzony sposób na ekspresowy i łatwy w przygotowaniu smakołyk, któremu nie oprze się żaden łasuch. Wypiek jest uniwersalny, co znaczy, że można podawać go zarówno jako przekąskę, jak i deser. Rogaliki z nutellą uwielbiają dzieci, jednak wiemy, że dorośli także nie przechodzą obok nich obojętnie. Przygotuj przepis na ciasto francuskie z nutellą już dziś i przekonaj się, jakie to proste.
Składniki
Ciasto francuskie z nutellą
- 90 g Gorzka czekolada
- 1 sztuka Jajko
- 12 ml Mleko
- 375 g Ciasto francuskie
- 12 g Masło
- 25 g Cukier
- 150 g Nutella
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 2
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie i przekrój je na pół, tworząc jednakowe prostokąty. Następnie wytnij z nich trójkąty.
- 3
Na każdy kawałek nałóż porcję nutelli, po czym startując od szerszej końcówki, zwiń trójkąty, tworząc kształt rogalików.
- 4
Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- 5
Blachę z ciastem francuskimi z nutellą włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po kwadransie rogaliki powinny stać się apetycznie rumiane. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostawiając wypiek w kuchence na kilka minut. Następnie wyciągnij blachę i odłóż rogaliki na blat, by wystygły.
- 6
W międzyczasie przygotuj polewę. Gorzką czekoladę połam na kawałki i umieść w garnku. Następnie dodaj cukier oraz masło i ustawiając palnik na mały płomień, podgrzewaj składniki, aż do momentu roztopienia się cukru.
- 7
Gdy składniki się połączą, dodaj mleko i wymieszaj całość. Komponenty powinny utworzyć idealnie gładką strukturę.
Ciasteczka francuskie z nutellą udekoruj przygotowaną polewą czekoladową.
Zobacz także:
Ciasto francuskie z nutellą smakuje każdemu wielbicielowi czekoladowych przekąsek. Jego ogromną zaletą jest błyskawiczny sposób wykonania, a także krótka lista składników. Podpowiadamy również, że przepis można nieco zmodyfikować. Zarówno kształt, jak i nadzienie ciasteczek z powodzeniem dopasujesz do własnych upodobań kulinarnych.
Zobacz także: Sakiewki z ciasta francuskiego, które będą Ci się śnić po nocach. Przepis według Karola Okrasy
Ciasto francuskie z nutellą — jak je przygotować? Garść sprawdzonych porad
Rewelacyjne ciasto francuskie z nutellą przygotujesz w 30 minut, jednak zapewniamy, że tak samo szybko znikną z talerzy. Prosty przepis sprawia, że wykona je każdy, nawet kuchenny laik. Powyżej opisaliśmy krok po kroku, jak zrobić apetyczne ciastka z nutellą, jednak chcemy jeszcze podzielić się z wami kilkoma wskazówkami.
Po pierwsze, do wykonania przepisu wykorzystać można kupne ciasto francuskie, jak i zrobić je na własną rękę. Nie ukrywamy, że zdecydowanie szybszą opcją jest skorzystanie z gotowego arkusza. Proponowanym w recepturze nadzieniem jest krem nutella. Składnik ten można z powodzeniem zastąpić innym smarowidłem lub przyrządzić własny krem na bazie dobrej jakości czekolady.
Kwestia ozdobienia deseru ma ogromne znaczenie. Poza efektem wizualnym wpływa ona bowiem na smak przekąski. Postępując zgodnie z przepisem, ciasto francuskie z nutellą należy udekorować polewą czekoladową, wykonaną z 3 składników: masła, cukru i gorzkiej czekolady. Chcąc przyspieszyć szykowanie rarytasu, można pominąć ten krok i oprószyć wierzch ciasta francuskiego cukrem pudrem.
Sam kształt ciastek z nutellą uzależniony jest od pomysłu kucharza. My proponujemy wyciąć z arkusza trójkąty, a po nałożeniu kremu zawinąć je na kształt rogalików. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć deser przypominający koperty. Wówczas z ciasta wycinamy kwadratowe kawałki, a po rozsmarowaniu czekoladowej masy zawijamy rogi, nakładając je do środka. Na koniec wystarczy posmarować smakołyk rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu upieczone ciasto francuskie z nutellą będzie wyróżniać się apetyczną, złocistą skorupką.