Placuszki dyniowe
Placuszki są posiłkiem, za którym przepada większość dzieci. Przepis na placuszki dyniowe z pewnością przypadnie im do gustu. Zobacz, jak je przygotować.
Składniki
- 1 szklanki Płatki owsiane
- 1 Jajko
- 3 łyżki Mąka orkiszowa
- 150 g Serek naturalny
- 1 szklanki Purée z dyni
- 2 łyżki Miód
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
W dużej misce połącz ze sobą serek naturalny, płatki owsiane, miód oraz purée z dyni. Całość dokładnie wymieszaj.
- 2
Do miski wbij żółtko, a białko jaja ubij na lśniącą pianę.
- 3
Do składników dodaj mąkę orkiszową (można zastąpić pszenną) i starannie wymieszaj całą masę. Następnie dodaj ubite białka i powtórnie wszystko wymieszaj.
REKLAMA - 4
Placki z dyni smaż na odrobinie rozgrzanego oleju rzepakowego. Zadbaj o to, by nie były surowe w środku — obsmażaj je z dwóch stron na złocisty kolor.
- 5
Przed podaniem, placuszki dyniowe odsącz z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy ułożyć je na ręczniku papierowym. Placki można serwować z dodatkiem delikatnego musu jabłkowego.
- 6
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 12. miesiąca życia.
Zobacz także: