Placuszki dyniowe

 Placuszki dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 szklanki Płatki owsiane
  • 1 Jajko
  • 3 łyżki Mąka orkiszowa
  • 150 g Serek naturalny
  • 1 szklanki Purée z dyni
  • 2 łyżki Miód
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce połącz ze sobą serek naturalny, płatki owsiane, miód oraz purée z dyni. Całość dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Do miski wbij żółtko, a białko jaja ubij na lśniącą pianę.

  3. 3

    Do składników dodaj mąkę orkiszową (można zastąpić pszenną) i starannie wymieszaj całą masę. Następnie dodaj ubite białka i powtórnie wszystko wymieszaj.

  4. 4

    Placki z dyni smaż na odrobinie rozgrzanego oleju rzepakowego. Zadbaj o to, by nie były surowe w środku — obsmażaj je z dwóch stron na złocisty kolor.

  5. 5

    Przed podaniem, placuszki dyniowe odsącz z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy ułożyć je na ręczniku papierowym. Placki można serwować z dodatkiem delikatnego musu jabłkowego.

  6. 6

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 12. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też