Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 200 g Masło
  • 200 g Gorzka czekolada 70%
  • 3 sztuki Jajko
  • 200 g Cukier
  • 1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 100 g Truskawki
  • 140 g Mąka pszenna

Dodatkowo

  • 100 g Truskawki
  • 100 g Czekolada
  • 2 łyżki Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Do metalowej miski włóż masło pokrojone w kostkę i połamaną ciemną czekoladę, a następnie umieść ją nad garnkiem. Wymienione składniki rozpuść w kąpieli wodnej.

  2. 2

    Odstaw miskę na bok i pozostaw czekoladową mieszankę do ostygnięcia.

  3. 3

    Rozbij jajka do większej miski i wymieszaj razem z cukrem, kawą i solą. Następnie połącz składniki ze schłodzoną rozpuszczoną czekoladę do miski i wymieszaj.

  4. 4

    Do ciasta dodaj 100 g drobno pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wymieszaj z czekoladową masą.

  5. 5

    Na koniec dodaj mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj i umieść ciasto w foremce (20 × 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. 6

    Ciasto czekoladowe z truskawkami piecz w 160 st. C przez ok. 45 minut.

  7. 7

    W międzyczasie kawałki mlecznej czekolady poddaj kąpieli wodnej razem z odrobiną masła i pokrój drugą część truskawek na małe kawałki.

  8. 8

    Upieczone, jeszcze gorące ciasto czekoladowe posyp kawałkami truskawek i polej rozpuszczoną czekoladą.

  9. 9

    Ciasto czekoladowe z truskawkami umieść w lodówce na ok. 2 godziny. Po ich upływie możesz pokroić je na kawałki i delektować się doskonałym smakiem deseru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też