Ciasto czekoladowe z truskawkami
Połączenie świeżych truskawek i doskonałej czekolady to gwarancja udanego deseru! Zobacz, jak przygotować ciasto czekoladowe z truskawkami.
Składniki
Ciasto
- 200 g Masło
- 200 g Gorzka czekolada 70%
- 3 sztuki Jajko
- 200 g Cukier
- 1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 100 g Truskawki
- 140 g Mąka pszenna
Dodatkowo
- 100 g Truskawki
- 100 g Czekolada
- 2 łyżki Masło
Przygotowanie
- 1
Do metalowej miski włóż masło pokrojone w kostkę i połamaną ciemną czekoladę, a następnie umieść ją nad garnkiem. Wymienione składniki rozpuść w kąpieli wodnej.
- 2
Odstaw miskę na bok i pozostaw czekoladową mieszankę do ostygnięcia.
- 3
Rozbij jajka do większej miski i wymieszaj razem z cukrem, kawą i solą. Następnie połącz składniki ze schłodzoną rozpuszczoną czekoladę do miski i wymieszaj.
REKLAMA - 4
Do ciasta dodaj 100 g drobno pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wymieszaj z czekoladową masą.
- 5
Na koniec dodaj mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj i umieść ciasto w foremce (20 × 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- 6
Ciasto czekoladowe z truskawkami piecz w 160 st. C przez ok. 45 minut.
- 7
W międzyczasie kawałki mlecznej czekolady poddaj kąpieli wodnej razem z odrobiną masła i pokrój drugą część truskawek na małe kawałki.
- 8
Upieczone, jeszcze gorące ciasto czekoladowe posyp kawałkami truskawek i polej rozpuszczoną czekoladą.
- 9
Ciasto czekoladowe z truskawkami umieść w lodówce na ok. 2 godziny. Po ich upływie możesz pokroić je na kawałki i delektować się doskonałym smakiem deseru.
Zobacz także: