Ekspresowe rogaliki, które pokocha cała rodzina. Zobacz, jakie o proste!

Ekspresowe rogaliki z budyniem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ekspresowe rogaliki z budyniem — ciasto

  • 2 sztuki Jajko
  • 4 łyżki Kwaśna śmietana
  • 500 g Mąka pszenna
  • 200 g Masło
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Nadzienie budyniowe

  • 500 ml Mleko
  • 3 łyżki Masło
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj budyń śmietankowy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie ściągnij gorący krem z kuchenki i dodaj do niego porcję masła. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw masę do przestygnięcia.

  2. 2

    Do miski przesiej mąkę pszenną, następnie dodaj proszek do pieczenia, sól, masło, kwaśną śmietanę oraz jajka. Masę zagniataj do chwili otrzymania jednolitego ciasta. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub wykorzystać do tego robota kuchennego. 

  3. 3

    Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części, a następnie każdą z nich rozwałkuj, tworząc koła. Ciasto podziel na trójkąty o dowolnej wielkości. 

  4. 4

    Na szerszą część każdego trójkąta nałóż porcję budyniu śmietankowego, następnie zawiń ciasto do wewnątrz, tworząc rogalik. Aby ciasteczka ładnie się zarumieniły, zachęcamy, aby posmarować wierzch każdego rogalika rozbełtanym jajkiem.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C, a następnie wyłóż blaszkę kawałkiem papieru do pieczenia. 

  6. 6

    Ekspresowe rogaliki ułóż na przygotowanej foremce, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami. 

  7. 7

    Rogaliki na słodko włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 25 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i przełóż na kratkę w celu wystygnięcia. 

     

    Po przestudzeniu ekspresowe rogaliki oprósz cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też