Ciasto Chatka Puchatka — wyprawa do krainy dziecięcych marzeń. Ten wypiek przygotujesz bez pieczenia
Ciasto Chatka Puchatka to receptura, która skradnie serce każdego szkraba. Prezentowany wypiek staje się hitem każdego dziecięcego przyjęcia. Powód jest prosty — deser zachwycaj maluchy unikatową prezencją. Gdy tylko najmłodsi milusińscy zobaczą na stole ciasto Chatka Puchatka, wypiek znika z talerzy w okamgnieniu. Ta słodka przyjemność zachwyci nie tylko dziecięce podniebienia, ale także wzbudzi radość i dumę każdego rodzica.
Składniki
Ciasto Chatka Puchatka
- Polewa czekolada
- 36 sztuk herbatniki
- 5 łyżek Cukier puder
- 1 łyżka Cukier wanilinowy
- 1.5 łyżka Kakao
- 600 g Twaróg półtłusty
- 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
- 125 g Masło
- 400 ml Wrzątek
Przygotowanie
- 1
Do miski wlej wrzącą wodę, a następnie wsyp galaretkę truskawkową. Składniki starannie wymieszaj, przelej do płaskiego, prostokątnego naczynia i pozostaw do chwili stężenia.
- 2
W misce umieść ser, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ucieraj składniki do chwili powstania jednolitej masy bez grudek.
- 3
1/3 masy serowej przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao.
- 4
Blat pokryj folią aluminiową. Następnie ułóż na folii herbatniki w 3 rzędach po 6 sztuk.
- 5
Powierzchnię ciasteczek posmaruj równomiernie kakaową masą serową.
- 6
Krem kakaowy pokryj drugą warstwą herbatników, układając je równolegle do pierwszej warstwy.
- 7
Na środkowej części ciastek rozsmaruj cienką warstwę masy serowej.
- 8
Wytnij pasek galaretki i ułóż go na środku masy serowej.
- 9
Galaretkę truskawkową przykryj pozostałą masą serową.
- 10
Chwytając przeciwległe boki folii aluminiowej, złóż ciasto Chatka Puchatka, aby jego przekrój był w kształcie trójkąta.
- 11
Zawinięte folią ciasto Chatka Puchatka schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Następnie odwiń folię i udekoruj ciasto polewą czekoladową.
Do dekoracji ciasta Chatka Puchatka rekomendujemy wykorzystać także kolorowe posypki cukrowe, pokruszone orzechy, czy wiórki kokosowe.
Zobacz także:
Jeżeli poszukujesz sprawdzonego przepisu na nietuzinkowy rarytas, który zasmakuje całej rodzinie, mamy coś dla ciebie. Ciasto Chatka Puchatka to wyjątkowy łakoć, który na długo zapada w pamięci. Istotną zaletą deseru jest łatwy sposób przygotowania. Charakteryzowany smakołyk nie wymaga pieczenia ani posiadania żadnych specjalistycznych sprzętów cukierniczych. Dzięki temu każdy rodzic może wyczarować wyjątkowe ciasto Chatka Puchatka dla swojej pociechy bez większego wysiłku. Co więcej, cała rodzina może wspólnie wykonać ten specjał, tworząc piękne wspomnienia. Zaangażuj w przygotowania najmłodszych lokatorów, a przyjemność z kosztowania deseru stanie się jeszcze większa.
Zobacz także: Obłędnie smaczne ciasto styropian skradnie twoje serce. Ten deser kokosowy jest lekki jak chmurka
Jak przygotować ciasto Chatka Puchatka? Praktyczne porady i wskazówki
Przygotowanie ciasta Chatka Puchatka to doskonała okazja, aby rozwijać kreatywność i fantazję, nie tylko swoją, ale i dzieciaków, które uczestniczą w kuchceniu. Możliwości dekoracji wypieku są niemal nieograniczone. Warto w ten proces zaangażować najmłodszych milusińskich, dając im do dyspozycji kolorowe posypki cukrowe, ciasteczka, bakalie czy dropsy. Ciasto Chatka Puchatka można wykonać z herbatników klasycznych lub kakaowych, które jednocześnie będą ciekawym urozmaiceniem. Pamiętaj, że twaróg wykorzystany do sporządzenia opisywanego deseru powinien być zmielony aż 3-krotnie. Możesz skorzystać także ze sklepowych mas serowych. Galaretka truskawkowa jest świetnym wyborem ze względu na czerwoną barwę, która doskonale kontrastuje z pozostałymi składnikami deseru. Możesz jednak wybrać inny smak, w zależności od osobistych preferencji smakowych.