Ciasto Chatka Puchatka — wyprawa do krainy dziecięcych marzeń. Ten wypiek przygotujesz bez pieczenia

 Ciasto Chatka Puchatka
Źródło: Shutterstock/Stenko Vlad

Składniki

Ciasto Chatka Puchatka

  • Polewa czekolada
  • 36 sztuk herbatniki
  • 5 łyżek Cukier puder
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 1.5 łyżka Kakao
  • 600 g Twaróg półtłusty
  • 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
  • 125 g Masło
  • 400 ml Wrzątek

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej wrzącą wodę, a następnie wsyp galaretkę truskawkową. Składniki starannie wymieszaj, przelej do płaskiego, prostokątnego naczynia i pozostaw do chwili stężenia.

  2. 2

    W misce umieść ser, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ucieraj składniki do chwili powstania jednolitej masy bez grudek. 

  3. 3

    1/3 masy serowej przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao. 

  4. 4

    Blat pokryj folią aluminiową. Następnie ułóż na folii herbatniki w 3 rzędach po 6 sztuk. 

  5. 5

    Powierzchnię ciasteczek posmaruj równomiernie kakaową masą serową. 

  6. 6

    Krem kakaowy pokryj drugą warstwą herbatników, układając je równolegle do pierwszej warstwy. 

  7. 7

    Na środkowej części ciastek rozsmaruj cienką warstwę masy serowej.

  8. 8

    Wytnij pasek galaretki i ułóż go na środku masy serowej.

  9. 9

    Galaretkę truskawkową przykryj pozostałą masą serową.

  10. 10

    Chwytając przeciwległe boki folii aluminiowej, złóż ciasto Chatka Puchatka, aby jego przekrój był w kształcie trójkąta.

  11. 11

    Zawinięte folią ciasto Chatka Puchatka schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Następnie odwiń folię i udekoruj ciasto polewą czekoladową. 

     

    Do dekoracji ciasta Chatka Puchatka rekomendujemy wykorzystać także kolorowe posypki cukrowe, pokruszone orzechy, czy wiórki kokosowe.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też