Ciasto na maślance — puszysty wypiek z przepisu babci

Ciasto na maślance
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na maślance

  • 250 g Cukier
  • 1 szklanki Maślanka
  • 100 g Masło
  • 550 g Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 120 g Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Do miski wbij 3 jajka oraz dodaj 150 g cukru. Składniki ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimalnych i powoli wlewaj olej rzepakowy, a następnie dodaj maślankę. 

  3. 3

    Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj składniki do masy jajecznej. Wszystkie produkty wymieszaj starannie za pomocą rózgi kuchennej lub zwykłej łyżki stołowej. 

  4. 4

    Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, po czym wlej do niej masę na ciasto na maślance.

  5. 5

    W niewielkiej miseczce umieść masło, 100 g cukru oraz 150 g mąki pszennej i zagnieć je palcami do chwili otrzymania zbrylowanych kawałków. Tak przygotowaną posypką oprósz ciasto, a następnie włóż je do nagrzanego piekarnika. Jeżeli chcesz wzbogacić deser w dodatkowe składniki, takie jak kawałki owoców lub dżem, należy zrobić to przed dodaniem kruszonki.

  6. 6

    Ciasto na maślance piecz przez 45 minut. Po upływie wskazanego czasu uchyl drzwi piekarnika na 10 minut, a następnie wyjmij wypiek z pieca i pozwól mu ostygnąć.

     

    Ciasto na maślance serwuj po przestudzeniu, najlepiej obficie oprószone cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też