Łosoś marynowany — przepis dla miłośników niebanalnych potraw

Łosoś marynowany
Źródło: GettyImages

Składniki

Łosoś marynowany

  • 1 sztuka Pomarańcza
  • 2 łyżeczki Sól
  • 5 sztuk Cytryna
  • 0.5 kilogram Łosoś
  • 50 g Kapary
  • 60 ml Oliwa z oliwek
  • 1 pęczek Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Łososia opłucz, a następnie osusz, korzystając z ręcznika papierowego. Jeżeli filet zawiera skórę, delikatnie ją odkrój oraz wyciągnij ewentualne ości. 

  2. 2

    Cytryny oraz pomarańczę sparz wrzątkiem.

  3. 3

    Skórkę z 1 cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  4. 4

    Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn oraz pomarańczy. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów. Jeżeli w płynie znajdują się pestki, koniecznie je wyciągnij.

  5. 5

    Pęczek koperku opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i drobno posiekaj.

  6. 6

    Kapary odsącz z zalewy.

  7. 7

    W misce umieść plasterki łososia, sok z cytrusów, sól, skórkę z cytryny, kapary oraz posiekany koperek. Składniki bardzo starannie wymieszaj, a następnie przykryj naczynie folią spożywczą i umieść w lodówce. Powinny chłodzić się w niej przynajmniej 8 godzin.

  8. 8

    Po wskazanym czasie łosoś marynowany jest gotowy do zajadania. Należy podawać go po odcedzeniu z marynaty. Specjał rybny smakuje wyśmienicie serwowany ze świeżym pieczywem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też