Delikatny schab w mleku — sprawdzony przepis, który smakuje jak u babci

Schab w mleku
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w mleku

  • 2 szklanek Mleko
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 10 ząbków Czosnek
  • 1 kg Schab bez kości
  • 6 sztuk Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie połowę z nich pokrój w cienkie plasterki. 

  2. 2

    Mięso starannie umyj, a następnie osusz, korzystając z ręcznika papierowego. Schab posyp solą oraz czarnym pieprzem mielonym i dokładnie wetrzyj w niego wykorzystane przyprawy. 

  3. 3

    Schab umieść w naczyniu, obłóż plasterkami czosnku i przykryj folią aluminiową. Następnie wstaw mięso do lodówki, najlepiej na całą noc. 

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Po wskazanym czasie ściągnij ze schabu kawałki czosnku, a następnie obsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Tak przygotowany schab umieść w naczyniu żaroodpornym.

  6. 6

    Cebulę obierz z łupin, po czym pokrój warzywo na ćwiartki.

  7. 7

    W rondelku umieść mleko, liście ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku oraz cebulę, połóż garnek na palniku o średniej mocy i doprowadź składniki do wrzenia. 

  8. 8

    Schab zalej gorącym mlekiem, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po wskazanym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Zaraz potem zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i piecz mięso kolejne 10 minut, w celu zarumienienia. 

  9. 9

    Po upieczeniu wyjmij schab w mleku z piekarnika i pozostaw do delikatnego przestudzenia. 

     

    Schab z mlekiem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, łącząc specjał z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też