Delikatny schab w mleku — sprawdzony przepis, który smakuje jak u babci
Schab w mleku to niezawodny sposób na przygotowanie soczystej i aromatycznej sztuki mięsa. Przepis jest dziecinnie prosty, natomiast wszystkie składniki z łatwością można zakupić w niemal każdym dyskoncie. Schab w mleku wykonany zgodnie z poniższymi wskazówkami wyróżnia się kruchą, delikatną strukturą, za sprawą unikatowego sposobu obróbki termicznej. To receptura, która potwierdza znaną tezę, że prostota jest szczytem wyrafinowania.
Składniki
Schab w mleku
- 2 szklanek Mleko
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 1 sztuka Cebula
- 10 ząbków Czosnek
- 1 kg Schab bez kości
- 6 sztuk Liście laurowe
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie połowę z nich pokrój w cienkie plasterki.
- 2
Mięso starannie umyj, a następnie osusz, korzystając z ręcznika papierowego. Schab posyp solą oraz czarnym pieprzem mielonym i dokładnie wetrzyj w niego wykorzystane przyprawy.
- 3
Schab umieść w naczyniu, obłóż plasterkami czosnku i przykryj folią aluminiową. Następnie wstaw mięso do lodówki, najlepiej na całą noc.
- 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 5
Po wskazanym czasie ściągnij ze schabu kawałki czosnku, a następnie obsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Tak przygotowany schab umieść w naczyniu żaroodpornym.
- 6
Cebulę obierz z łupin, po czym pokrój warzywo na ćwiartki.
- 7
W rondelku umieść mleko, liście ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku oraz cebulę, połóż garnek na palniku o średniej mocy i doprowadź składniki do wrzenia.
- 8
Schab zalej gorącym mlekiem, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po wskazanym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Zaraz potem zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i piecz mięso kolejne 10 minut, w celu zarumienienia.
- 9
Po upieczeniu wyjmij schab w mleku z piekarnika i pozostaw do delikatnego przestudzenia.
Schab z mlekiem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, łącząc specjał z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Schab w mleku to przepis, który można serwować na wiele sposobów. Rekomendujemy pokroić ten mięsny specjał w plastry, a następnie podawać w towarzystwie sosu żurawinowego oraz klusek. Alternatywnym sposobem podania jest wykorzystanie tego przysmaku, jako dodatku do ulubionych kanapek.
Atutem przepisu na schab w mleku jest niepodważalnie jego uniwersalny charakter, dzięki któremu posiłek można serwować z różnorodnymi dodatkami, w zależności od osobistych preferencji smakowych. Fakt ten sprawia, że posiłek może przybrać nieco bardziej spersonalizowanej postaci. Zapewniamy, że każda osoba znajdzie swój ulubiony sposób na podanie tego smakołyku.
Zobacz także: Kotlet schabowy inaczej — poznaj wyjątkowy przepis na schabowe według Magdy Gessler
Schab w mleku — jak przygotować ten mięsny specjał?
Przygotowując ten przysmak, warto zwrócić uwagę na kilka prostych czynności, które gwarantują, że gotowe danie będzie smakowało, niczym przyrządzone w topowej restauracji. Należy pamiętać, że schab w mleku przed pieczeniem musi zostać usmażony na dobrze rozgrzanej patelni. Ten proces sprawia, że zewnętrzna warstwa mięsa ogranicza wyciek soków, dzięki czemu gotowe danie pozostaje soczyste i kruche. Istotne są również wykorzystane podczas marynowania przyprawy. W zależności od osobistych preferencji, poza wskazanymi w przepisie dodatkami, danie można doprawić również majerankiem, gałką muszkatołową, czy zielem angielskim.
Płyn, w którym piekł się schab w mleku, w łatwy sposób można przekształcić w aromatyczny sos. Po zakończonej obróbce termicznej wystarczy przecedzić pozostałą marynatę i zagotować ja w rondelku z dodatkiem niewielkiej ilości mąki pszennej. Dzięki temu sos będzie gęsty i doskonale sprawdzi się jako dodatek do upieczonego specjału.