Domowe pesto szpinakowe, jakiego jeszcze nie próbowałeś. Przepis jest łatwy

Szpinakowe pesto
Źródło: GettyImages

Składniki

Pesto szpinakowe

  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 2 gałązki Natka pietruszki
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki Płatki migdałowe
  • 200 g Świeży szpinak
  • 3 ząbki Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Liście szpinaku starannie umyj, osusz i oderwij z nich twarde ogonki.

  2. 2

    Rozgrzej patelnię na palniku o maksymalnej mocy. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj na nią płatki migdałów i praż je do chwili zarumienienia, a następnie przełóż do miseczki.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin.

  4. 4

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

  5. 5

    Do kielicha blendera włóż obrane ząbki czosnku, liście szpinaku, gałązki natki pietruszki, uprażone migdały, oliwę z oliwek, czarny pieprz mielony oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki blenduj do chwili otrzymania jednolitej, zielonej pasty.

     

    Tak przygotowane pesto szpinakowe przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy serwować je z ulubionym makaronem oraz oprószone tartym parmezanem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też