Domowe pesto szpinakowe, jakiego jeszcze nie próbowałeś. Przepis jest łatwy
Pesto szpinakowe to błyskawiczny w przygotowaniu sos, który wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości. Specjał ten przygotowuje się z kilku ogólnodostępnych składników, które można zakupić w niemal każdym dyskoncie. Pesto szpinakowe podane z makaronem to jeden z najszybszych pomysłów na zdrowy i pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Gdy raz wykonasz ten wyśmienity sos, z pewnością wielokrotnie powróci do domowego jadłospisu.
Składniki
Pesto szpinakowe
- 5 łyżek Oliwa z oliwek
- 2 gałązki Natka pietruszki
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
- 2 łyżki Płatki migdałowe
- 200 g Świeży szpinak
- 3 ząbki Czosnek
Przygotowanie
- 1
Liście szpinaku starannie umyj, osusz i oderwij z nich twarde ogonki.
- 2
Rozgrzej patelnię na palniku o maksymalnej mocy. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj na nią płatki migdałów i praż je do chwili zarumienienia, a następnie przełóż do miseczki.
- 3
Czosnek obierz z łupin.
- 4
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
- 5
Do kielicha blendera włóż obrane ząbki czosnku, liście szpinaku, gałązki natki pietruszki, uprażone migdały, oliwę z oliwek, czarny pieprz mielony oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki blenduj do chwili otrzymania jednolitej, zielonej pasty.
Tak przygotowane pesto szpinakowe przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy serwować je z ulubionym makaronem oraz oprószone tartym parmezanem.
Zobacz także:
Jeśli jesteś zwolennikiem domowych wyrobów i niechętnie sięgasz po sklepowe sosy, przepis na pesto szpinakowe z pewnością podbije Twoje serce. Ten zielony dip przygotować można w mgnieniu oka, a później delektować się jego smakiem w wielu różnych potrawach i specjałach. Warto wiedzieć, że pesto szpinakowe przyrządzone zgodnie z proponowanymi przez nas wskazówkami bez obaw można podać dziecku, mniej więcej po 7. miesiącu życia.
Z czym podawać pesto szpinakowe? Najlepsze propozycje i połączenia
Pesto szpinakowe to znakomita odsłona włoskiego sosu, który w oryginalnej wersji przyrządzany jest na bazie liści bazylii, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu. Specjał ten najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do makaronu, jednak równie dobrze sprawdzi się jako urozmaicenie tostów, sałatek, czy pieczonego mięsa. Z uwagi na fakt, że szpinakowe pesto można mrozić bez utraty walorów smakowych, zachęcamy, aby przygotować go od razu w większej ilości, by zawsze mieć w zanadrzu porcję wyśmienitego i wielozadaniowego dipu. Na pewno się nie zmarnuje.
Zobacz także: Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto szpinakowe — od kiedy można zaproponować je dziecku?
Pesto szpinakowe to pyszny i zdrowy sos, który stanowi fantastyczne urozmaicenie diety dziecka. Może pojawić się ono w jadłospisie malucha już w okolicy 7. miesiąca życia. Warto jednak pamiętać, że orzechy są jednym z najczęstszych alergenów, dlatego należy na początku zaproponować niewielką ilość tego produktu i bacznie obserwować reakcję dziecka. W wersji dla najmłodszych domowników szpinakowe pesto nie zawiera dodatku soli oraz parmezanu, jednak jeżeli dorośli również mają zajadać się tym przysmakiem, warto wzbogacić część potrawy w te dwa składniki, rozdzielając sos na dwa naczynia. Gwarantujemy, że przygotowane w ten sposób danie, zachwyci całą rodzinę.
Pesto szpinakowe najczęściej serwowane jest z dodatkiem makaronu. Należy pamiętać, że gotowanie pasty dla dzieci rozpoczynających rozszerzanie diety, również powinno się odbywać w wodzie bez dodatku soli. Szpinakowe pesto można także proponować maluszkom jako pastę kanapkową lub dodatek do gotowanych ziemniaków czy klusek. Specjał ten świetnie sprawdzi się jako dip, w którym można zanurzać ulubione warzywa i inne produkty, zachęcając swoją pociechę do poznawania nowych składników.