Ciasto Kilimandżaro z jabłkami — obłędnie smaczny wypiek, doskonały na wyjątkowe okazje
Ciasto Kilimandżaro z jabłkami to nietuzinkowy pomysł na wyjątkowy deser, dzięki któremu nie opędzisz się od pochwał i komplementów. Zapewniamy, że każda osoba, która skosztuje wypieku, nie oprze się drugiemu kawałkowi. Ciasto Kilimandżaro podane z ulubioną kawą lub herbatą stanowi idealny poczęstunek, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Ciasto Kilimandżaro z jabłkami — biszkopt
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 szklanki Cukier
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 2 łyżki Kakao
- 1 łyżka Woda
- 6 sztuk Jajko
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 3 łyżki Mąka ziemniaczana
Krem
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 500 ml Mleko
- 250 g Masło
- 2 sztuki Żółtko
- 2 łyżki Mąka pszenna
Masa z jabłkami
- 2 opakowania galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka Masło
- 1 kg Jabłko
Polewa czekoladowa
- 0.5 Łyżka Masło
- 50 g Mleczna czekolada
- 2 łyżki Zimna woda
- 50 g Gorzka czekolada
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej prostokątną, o wymiarach 25 × 36 cm.
- 3
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem, a następnie dodawaj do masy po jednym żółtku i miksuj składniki, zaczynając od niskich obrotów robota.
- 4
Po chwili do naczynia z masą dodaj wodę oraz olej rzepakowy.
- 5
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito. Następnie wymieszaj je z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
- 6
Do masy dodaj mieszankę suchych składników i wymieszaj całość, posługując się szpatułką kuchenną. Utworzone ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Placek piecz przez ok. 35 minut.
- 7
Upieczone ciasto wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. Zaraz potem przekrój placek na dwa jednakowe blaty.
- 8
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, korzystając z dużych oczek. Następnie starte owoce umieść w garnku z dodatkiem masła i duś całość, odliczając ok. 8 minut. Po tym czasie do owoców dodaj galaretki w proszku i starannie wymieszaj komponenty. Kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejną minutę, po czym wyłącz palnik i odłóż mieszankę, by wystygła i stężała.
- 9
Ostudzone owoce z dodatkami wyłóż na pierwszy blat biszkoptu i umieść ciasto w lodówce.
- 10
W międzyczasie do miski wlej 150 ml mleka i połącz je z mąką oraz żółtkami. Pozostałą część mleka przelej do niedużego garnka, dodaj cukier puder i zagotuj składniki. Kiedy mleko zacznie się gotować, do garnka dodaj mieszankę z mąką oraz żółtkami i gotuj razem, aż mikstura zacznie gęstnieć. Następnie wyłącz palnik i pokryj naczynie kawałkiem folii spożywczej, pozostawiając masę do ostudzenia.
- 11
Masło w temperaturze pokojowej miksuj do momentu, aż stanie się białe. Następnie zacznij dodawać do niego ostudzoną masę budyniową — najlepiej robić to porcjami, po jednej łyżce.
- 12
Sporządzony krem budyniowy wyłóż na ciasto z warstwą owoców, po czym przykryj deser drugim blatem biszkoptu i włóż placek do lodówki.
- 13
Na koniec przygotuj polewę czekoladową. Wystarczy, że rozpuścisz wszystkie składniki na parze, a następnie polejesz/rozsmarujesz czekoladą wierzch wypieku.
Zobacz także:
- Pulchne, miękkie i długo świeże ciasto drożdżowe z owocami z chrupiącą kruszonką. Na co dzień i od święta
- Snikers ciasto, któremu nie da się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz, a przepis na wykonanie deseru zachowasz na długo!
- Ciasto dla cukrzyka na bazie jogurtu — nie pozwól, aby cukrzyca ograniczała kulinarne przyjemności
Ciasto Kilimandżaro z jabłkami nie jest trudne do przygotowania, jednak zapewniamy, że jego smak i prezencja sprawiają odwrotne wrażenie. Jesteśmy przekonani, że deser przypadnie do gustu każdego miłośnika słodkości. Receptura została opisana kroczek po kroczku, by ciasto Kilimandżaro mógł przygotować nawet początkujący cukiernik. Pamiętaj o tym, że przygotowany wypiek z jabłkami przed podaniem należy przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Ciasto ze słonecznikiem — kakaowy biszkopt wypełniony chrupiącym kremem. Tego połączenia musisz spróbować!