Ciasto Kilimandżaro z jabłkami — obłędnie smaczny wypiek, doskonały na wyjątkowe okazje

Biszkopty kakaowe do ciasta Kilimandżaro
Źródło: Shutterstock/Anna Shepulova

Składniki

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami — biszkopt

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Cukier
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżka Woda
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 3 łyżki Mąka ziemniaczana

Krem

  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 500 ml Mleko
  • 250 g Masło
  • 2 sztuki Żółtko
  • 2 łyżki Mąka pszenna

Masa z jabłkami

  • 2 opakowania galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżka Masło
  • 1 kg Jabłko

Polewa czekoladowa

  • 0.5 Łyżka Masło
  • 50 g Mleczna czekolada
  • 2 łyżki Zimna woda
  • 50 g Gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej prostokątną, o wymiarach  25 × 36 cm.

  3. 3

    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem, a następnie dodawaj do masy po jednym żółtku i miksuj składniki, zaczynając od niskich obrotów robota.

  4. 4

    Po chwili do naczynia z masą dodaj wodę oraz olej rzepakowy.

  5. 5

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito. Następnie wymieszaj je z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

  6. 6

    Do masy dodaj mieszankę suchych składników i wymieszaj całość, posługując się szpatułką kuchenną. Utworzone ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Placek piecz przez ok. 35 minut.

  7. 7

    Upieczone ciasto wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. Zaraz potem przekrój placek na dwa jednakowe blaty.

  8. 8

    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, korzystając z dużych oczek. Następnie starte owoce umieść w garnku z dodatkiem masła i duś całość, odliczając ok. 8 minut. Po tym czasie do owoców dodaj galaretki w proszku i starannie wymieszaj komponenty. Kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejną minutę, po czym wyłącz palnik i odłóż mieszankę, by wystygła i stężała.

  9. 9

    Ostudzone owoce z dodatkami wyłóż na pierwszy blat biszkoptu i umieść ciasto w lodówce.

  10. 10

    W międzyczasie do miski wlej 150 ml mleka i połącz je z mąką oraz żółtkami. Pozostałą część mleka przelej do niedużego garnka, dodaj cukier puder i zagotuj składniki. Kiedy mleko zacznie się gotować, do garnka dodaj mieszankę z mąką oraz żółtkami i gotuj razem, aż mikstura zacznie gęstnieć. Następnie wyłącz palnik i pokryj naczynie  kawałkiem folii spożywczej, pozostawiając masę do ostudzenia.

  11. 11

    Masło w temperaturze pokojowej miksuj do momentu, aż stanie się białe. Następnie zacznij dodawać do niego ostudzoną masę budyniową — najlepiej robić to porcjami, po jednej łyżce.

  12. 12

    Sporządzony krem budyniowy wyłóż na ciasto z warstwą owoców, po czym przykryj deser drugim blatem biszkoptu i włóż placek do lodówki.

  13. 13

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też