Matcha tiramisu, czyli torcik z herbatą matcha
Naszła Cię chęć na słodki deser? A może przed Tobą ważna okazja, na którą musisz przygotować wyszukany specjał? Postaw na ciasto Tiramisu — wykwintny torcik z mascarpone, masą z marakui i cytryny oraz ciekawym dodatkiem, w postaci herbaty matcha. Ciasto prezentuje się doskonale, a smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Koniecznie wypróbuj przepis na pyszne zielone Tiramisu.
Składniki
Biszkopt
- 50 g Mąka ziemniaczana
- 50 g Mąka pszenna
- 180 g Cukier
- 4 Jajko
- 1 szczypta Sól
Do nasączenia biszkoptu
- 100 ml Gorąca woda
- 1 łyżeczka Herbata matcha
- 1 łyżka Miód
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
Masa mascarpone
- 250 g Mascarpone
- 5 łyżek Cukier puder
- 2 Jajko
- 2 Białko jajka
- 2 Żółtko jajka
- 3 łyżki Marsala (wino)
Krem z owoców (curd z marakui i cytryny)
- 4 sztuki Marakuja
- 3 łyżki Sok z cytryny
- 2 Żółtko jajka
- 1 Jajko
- 80 g Cukier
- 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
- 50 g Masło
Przygotowanie
- 1
Ciasta Tiramisu nie należy mylić ze znanym, włoskim deserem tiramisu. To pomysł na smakowity deser, którego tajemnym składnikiem jest matcha — zielona herbata w proszku, która cieszy się coraz większą popularnością, przez wzgląd na jej cudowne właściwości prozdrowotne. Jak zrobić zielone ciasto Tiramisu? Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2
Przygotuj biszkopt. Jajka połącz z cukrem, dodaj sól i miksuj, do uzyskania białej, jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski z poprzednimi składnikami. Całość wymieszaj.
- 3
Blachę na biszkopt (tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej przygotowane wcześniej ciasto i starannie je rozłóż, by było idealnie równe.
REKLAMA - 4
Biszkopt piecz w piekarniku bez funkcji termoobiegu przez 25 minut. Kiedy się ostudzi, podziel go na dwa odrębne placki, powoli przekrawając na połowę.
- 5
W garnku połącz cukier wraz z miąższem z marakui. Składniki gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyskaną masę przetrzyj przez sitko, a po chwili dodaj do niej sok z cytryny jajka i żółtka. Bardzo ważne jest to, aby co chwilę mieszać curd. Kiedy zacznie się gotować, zdejmij garnek z palnika. Powstały krem powinien być gęsty i jednolity. Po kilku minutach dodaj do niego masło i mieszaj, do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników.
- 6
W osobnym garnku połącz cukier puder z żółtkami. Następnie do naczynia dodaj serek mascarpone oraz 3 łyżki wina marsala. Całość zmiksuj na puch. Białka ubij na sztywną pianę i dołóż ją do kremowej masy.
- 7
Łyżeczkę herbaty matcha zalej wrzątkiem, dodaj miód oraz mielony imbir.
- 8
Pierwszą część biszkoptu nasącz w naparze z matchy, imbiru i miodu. Następnie na nasączony placek rozsmaruj połowę masy owocowej, część masy mascarpone i nakryj ją drugim biszkoptem. Górną warstwę placka ponownie nasącz w aromatycznej matchy, dodaj pozostałą część curdu i serka mascarpone.
- 9
Torcik Tiramisu włóż do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez ok. 5 godz.
- 10
Tuż przed zaserwowaniem ciasta, jego wierzch posyp odrobiną matchy. Torcik możesz ozdobić, nakładając na górę ulubione owoce, np. maliny, truskawki czy borówki amerykańskie. Ciasto doskonale prezentuje się ponadto z owocami miechunki peruwiańskiej (owocami physalis).
Zobacz także: