Matcha tiramisu, czyli torcik z herbatą matcha

Ciasto Teramisu
Źródło: GettyImages

Składniki

Biszkopt

  • 50 g Mąka ziemniaczana
  • 50 g Mąka pszenna
  • 180 g Cukier
  • 4 Jajko
  • 1 szczypta Sól

Do nasączenia biszkoptu

  • 100 ml Gorąca woda
  • 1 łyżeczka Herbata matcha
  • 1 łyżka Miód
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony

Masa mascarpone

  • 250 g Mascarpone
  • 5 łyżek Cukier puder
  • 2 Jajko
  • 2 Białko jajka
  • 2 Żółtko jajka
  • 3 łyżki Marsala (wino)

Krem z owoców (curd z marakui i cytryny)

  • 4 sztuki Marakuja
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 2 Żółtko jajka
  • 1 Jajko
  • 80 g Cukier
  • 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 50 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasta Tiramisu nie należy mylić ze znanym, włoskim deserem tiramisu. To pomysł na smakowity deser, którego tajemnym składnikiem jest matcha — zielona herbata w proszku, która cieszy się coraz większą popularnością, przez wzgląd na jej cudowne właściwości prozdrowotne. Jak zrobić zielone ciasto Tiramisu? Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  2. 2

    Przygotuj biszkopt. Jajka połącz z cukrem, dodaj sól i miksuj, do uzyskania białej, jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski z poprzednimi składnikami. Całość wymieszaj.

  3. 3

    Blachę na biszkopt (tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej przygotowane wcześniej ciasto i starannie je rozłóż, by było idealnie równe.

  4. 4

    Biszkopt piecz w piekarniku bez funkcji termoobiegu przez 25 minut. Kiedy się ostudzi, podziel go na dwa odrębne placki, powoli przekrawając na połowę.

  5. 5

    W garnku połącz cukier wraz z miąższem z marakui. Składniki gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyskaną masę przetrzyj przez sitko, a po chwili dodaj do niej sok z cytryny jajka i żółtka. Bardzo ważne jest to, aby co chwilę mieszać curd. Kiedy zacznie się gotować, zdejmij garnek z palnika. Powstały krem powinien być gęsty i jednolity. Po kilku minutach dodaj do niego masło i mieszaj, do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników.

  6. 6

    W osobnym garnku połącz cukier puder z żółtkami. Następnie do naczynia dodaj serek mascarpone oraz 3 łyżki wina marsala. Całość zmiksuj na puch. Białka ubij na sztywną pianę i dołóż ją do kremowej masy.

  7. 7

    Łyżeczkę herbaty matcha zalej wrzątkiem, dodaj miód oraz mielony imbir.

  8. 8

    Pierwszą część biszkoptu nasącz w naparze z matchy, imbiru i miodu. Następnie na nasączony placek rozsmaruj połowę masy owocowej, część masy mascarpone i nakryj ją drugim biszkoptem. Górną warstwę placka ponownie nasącz w aromatycznej matchy, dodaj pozostałą część curdu i serka mascarpone.

  9. 9

    Torcik Tiramisu włóż do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez ok. 5 godz.

  10. 10

    Tuż przed zaserwowaniem ciasta, jego wierzch posyp odrobiną matchy. Torcik możesz ozdobić, nakładając na górę ulubione owoce, np. maliny, truskawki czy borówki amerykańskie. Ciasto doskonale prezentuje się ponadto z owocami miechunki peruwiańskiej (owocami physalis).

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też