Imprezowa sałatka z gyros – hit każdego spotkania ze znajomymi

Sałatka z gyros
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sałatkę z gyros

  • 4 sztuki Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 słoik Ogórek konserwowy
  • 0.5 Sztuka Kapusta pekińska
  • 2 łyżki Przyprawa do gyrosa
  • 1 sztuka Por
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 2 łyżki Olej
  • 6 łyżek Majonez
  • 4 łyżki Ketchup pikantny
  • 2 łyżki Jogurt grecki

Przygotowanie

  1. 1

    Sałatkę z gyros zaczynamy od przygotowania filetów z kurczaka. Wycinamy błonki i zbędne elementy, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę lub w podłużne paski. Umieszczamy mięso w misce i dodajemy do niego przyprawę do kebaba lub gyrosa. Dokładnie mieszamy tak, żeby mieszanka ziół pokryła filety z kurczaka. Odstawiamy mięso na bok, i pozwalamy przyprawie, żeby przegryzła się z kurczakiem.

  2. 2

    Kiedy przyprawa działa na kurczaka, bierzemy się za przygotowanie warzyw. Kukurydzę z puszki wystarczy odcedzić z zalewy, ogórki konserwowe i paprykę pociąć w kostkę, a kapustę pekińską umyć i poszatkować.

  3. 3

    Cebulę obieramy ze skóry i tniemy na ćwiartki, a później na plastry i posypujemy je solą.

  4. 4

    Pora myjemy, po czym odcinamy korzonki i najbardziej zieloną część z liśćmi. Z tego warzywa zdejmujemy także trzy najbardziej zewnętrzne warstwy. Pora tniemy wzdłuż na cztery części, po czym kroimy w poprzek na cienkie plastry. Żeby warzywo straciło trochę na chrupkości, wrzucamy je na sito i przelewamy wrzątkiem.

  5. 5

    Czas na kurczaka. Na dużej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na nią mięso, doprawiając w czasie przygotowania solą i pieprzem. Kurczaka obsmażamy tak, żeby uzyskać apetyczny, złoty kolor – czyli po mniej więcej pięć minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso z kurczaka układamy na dnie średniej wielkości salaterki. Jeśli wybierzemy przezroczyste naczynie będzie widać warstwowo ułożone składniki.

  6. 6

    Na smażonym mięsie układamy warstwę pikantnego ketchupu.

  7. 7

    Kolejny krok to warstwa czerwonej cebuli i kolejno: pokrojone ogórki konserwowe, kukurydza, por, czerwona papryka.

  8. 8

    Zgodnie z przepisem na sałatkę z gyros warstwę papryki przykrywamy sosem, który powstanie z wymieszania jogurtu z majonezem. Jeśli nie chcemy, żeby sos ściekał po ściankach naczynia, wykorzystajmy sam majonez, który będzie stanowił warstwę bardziej stałą.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też