Imprezowa sałatka z gyros – hit każdego spotkania ze znajomymi
Sałatka z gyros to idealny pomysł na imprezową przekąskę. Jest szybka w wykonaniu, bardzo pożywna i ciekawa w smaku. Przypadnie do gustu smakoszom dań mięsnych i wielbicielom wyrazistych smaków. Jak ją przygotować?
Składniki
Składniki na sałatkę z gyros
- 4 sztuki Filet z kurczaka
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 słoik Ogórek konserwowy
- 0.5 Sztuka Kapusta pekińska
- 2 łyżki Przyprawa do gyrosa
- 1 sztuka Por
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 2 łyżki Olej
- 6 łyżek Majonez
- 4 łyżki Ketchup pikantny
- 2 łyżki Jogurt grecki
Przygotowanie
- 1
Sałatkę z gyros zaczynamy od przygotowania filetów z kurczaka. Wycinamy błonki i zbędne elementy, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę lub w podłużne paski. Umieszczamy mięso w misce i dodajemy do niego przyprawę do kebaba lub gyrosa. Dokładnie mieszamy tak, żeby mieszanka ziół pokryła filety z kurczaka. Odstawiamy mięso na bok, i pozwalamy przyprawie, żeby przegryzła się z kurczakiem.
- 2
Kiedy przyprawa działa na kurczaka, bierzemy się za przygotowanie warzyw. Kukurydzę z puszki wystarczy odcedzić z zalewy, ogórki konserwowe i paprykę pociąć w kostkę, a kapustę pekińską umyć i poszatkować.
- 3
Cebulę obieramy ze skóry i tniemy na ćwiartki, a później na plastry i posypujemy je solą.
- 4
Pora myjemy, po czym odcinamy korzonki i najbardziej zieloną część z liśćmi. Z tego warzywa zdejmujemy także trzy najbardziej zewnętrzne warstwy. Pora tniemy wzdłuż na cztery części, po czym kroimy w poprzek na cienkie plastry. Żeby warzywo straciło trochę na chrupkości, wrzucamy je na sito i przelewamy wrzątkiem.
- 5
Czas na kurczaka. Na dużej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na nią mięso, doprawiając w czasie przygotowania solą i pieprzem. Kurczaka obsmażamy tak, żeby uzyskać apetyczny, złoty kolor – czyli po mniej więcej pięć minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso z kurczaka układamy na dnie średniej wielkości salaterki. Jeśli wybierzemy przezroczyste naczynie będzie widać warstwowo ułożone składniki.
- 6
Na smażonym mięsie układamy warstwę pikantnego ketchupu.
- 7
Kolejny krok to warstwa czerwonej cebuli i kolejno: pokrojone ogórki konserwowe, kukurydza, por, czerwona papryka.
- 8
Zgodnie z przepisem na sałatkę z gyros warstwę papryki przykrywamy sosem, który powstanie z wymieszania jogurtu z majonezem. Jeśli nie chcemy, żeby sos ściekał po ściankach naczynia, wykorzystajmy sam majonez, który będzie stanowił warstwę bardziej stałą.
- 9
Najbardziej wierzchnią warstwę stanowić będzie posiekana kapusta pekińska.
Przeczytaj także:
Sałatka z gyros wykonana według tego przepisu ma wiele zalet. Pierwszą z nich jest jej wyrazisty i charakterystyczny smak. Zawdzięcza go nie tylko połączeniu składników oraz doskonale doprawionemu mięsu, ale także ciekawie zestawionemu połączeniu pozostałych składników oraz sosu. Druga zaleta sałatki z gyros to jej niezwykle efektowny wygląd. Zgodnie z przepisem poszczególne składniki układa się warstwowo, a na górnym poziomie umieszcza się sos, który spływa na dolne poziomy. Tak przygotowaną sałatkę można zostawić w tej formie lub przemieszać ją przed samym jedzeniem, łącząc ze sobą poszczególne składniki.
Na jakie okazje będzie odpowiednia sałatka z gyros?
Sałatka z gyros to idealne danie imprezowe. Jest smaczna, raczej uniwersalnie trafia w gust i różne smaki, jest sycąca i świetnie wygląda w przezroczystej salaterce na stole. Ponieważ wszystkie jej składniki są pokrojone na mniejsze kawałki, daje się łatwo jeść z talerza – nawet na stojąco – bez konieczności używania noża.
Do sałatki z gyros będzie świetnie pasowała pita, bagietka czosnkowa czy foccacia. To także sałatka, która – pomimo, że w jej składzie jest mięso smażone – smakuje dobrze również po jego wystudzeniu. Z tego też powodu można ją zrobić wcześniej i pozwolić smakom kolejnych warstw oraz sosowi, przegryźć się.
Jak serwować sałatkę z gyros?
Ze względu na warstwowe ułożenie składników sałatka z gyros świetnie się prezentuje w przezroczystej salaterce o kształcie walca. Przez szklane ścianki będzie widać poszczególne poziomy: mięsa, papryki, cebuli, kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych. Jeśli nie macie w domu takiego naczynia, nie szkodzi – ceramiczna miska czy salaterka również się nadadzą.
Sałatkę można serwować dużą łyżką – trzeba tylko poinstruować gości, jak mają ją nakładać, żeby w porcji znalazły się wszystkie jej elementy składowe. Przy salaterce można postawić dodatkowo koszyczek z pieczywem, focaccia, pitą – dodatkami, które świetnie wypadną w połączeniu z mięsno-warzywną przekąską.
Sałatka z gyros sprawdzi się także na składkowego sylwestra – jest łatwa z transporcie - można ją zrobić we własnej kuchni, opakować naczynie folią spożywczą i przetransportować na miejsce imprezy.