Nieziemska w smaku szakszuka ze szpinakiem. Dla tych, którzy lubią eksperymentować

Szakszuka ze szpinakiem
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Składniki na szakszukę ze szpinakiem:

  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Maslo
  • 400 g Liście szpinaku
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Szklanka Śmietana 18%
  • 3 sztuki Jajko
  • 0.5 Opakowanie Ser feta
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 garść Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Obieramy ząbki czosnku i drobno je siekamy.

  2. 2

    Przepis na szakszukę ze szpinakiem zaczynamy od roztopienia na patelni dwóch łyżek masła. Kolejny krok to dodanie dwóch łyżek oliwy.

  3. 3

    Następny etap przepisu to przesmażenie na patelni czosnku. Mieszając pozwalamy mu się zeszklić, ale nie dajemy zbyt mocno zarumienić.

  4. 4

    Na patelnię wrzucamy liście szpinaku i czekamy aż się przesmażą. Warzywo to w ramach podawana go obróbce termicznej będzie traciło swoją objętość i stawało się bardziej miękkie.

  5. 5

    Kiedy liście szpinaku nie będą już przypominały swojej dawnej wersji dodajemy na patelnię śmietanę, odrobinę wody oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając. Podduszamy chwilę bez przykrycia.

  6. 6

    Kolejny krok możemy wykonać na dwa sposoby. Na patelni przesunąć składniki tak, żeby zrobić miejsce na jajka, wbić je w zagłębienia, posypać solą i pieprzem, przykryć pokrywką i pozwolić, żeby białka i żółtka delikatnie się ścięły, przy czym żółtko powinno zostać lekko lejące się. Kiedy danie będzie gotowe, posypujemy je siekanymi orzechami i serwujemy prosto z patelni.

  7. 7

    Druga wersja zakłada konieczność użycia naczynia żaroodpornego. To do niego przekładamy podduszony szpinak z przyprawami. W szpinaku robimy trzy zakłębienia i wbijamy w nie jajka. Danie posypujemy serem feta i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Szakszuka ze szpinakiem powinna w piecu spędzić około kwadransa – póki jajka nie zetną się, tak jak lubimy najbardziej. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gotową szakszukę posiekanymi orzechami włoskimi i serwujemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też