Ciasto zemsta teściowej to cukiernicze arcydzieło. Nie daj się zwieść nazwie!

Ciasto zemsta teściowej
Źródło: Shutterstock/Lyutik_Ryutik

Składniki

Ciasto zemsta teściowej — kruche ciasto

  • 5 sztuk Żółtko
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 250 g Masło

Beza

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 5 sztuk Białko jajka
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 1 szklanki Cukier
  • 100 g Płatki migdałowe

Warstwa wiśniowa

  • 400 g Wiśnie
  • 2 opakowania Galaretka wiśniowa
  • 800 ml Gorąca woda

Krem śmietankowy

  • 3 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietana 36%
  • 250 g Serek mascarpone

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. 

  2. 2

    Dwie foremki o wymiarach 22 × 33  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować warstwę wiśniową, do miski wlej gorącą wodę, następnie dodaj galaretki i mieszaj komponenty do chwili połączenia.

  4. 4

    Aby przygotować kruche ciasto, do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj kawałki zimnego masła, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Składniki zagniataj do chwili otrzymania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 równe części, przełóż je do przygotowanych foremek i rozprowadź równomiernie po ich powierzchni.

  5. 5

    Jedną blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 30 minut.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj bezę. Do miski wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj składniki za pomocą miksera do chwili otrzymania gęstej piany. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Komponenty starannie wymieszaj i przełóż na nieupieczone ciasto. Bezę równomiernie rozprowadź po powierzchni foremki, a następnie oprósz płatkami migdałów. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz je przez ok. 30 minut.

  7. 7

    Gdy przygotowana galaretka zacznie tężeć, dodaj do niej wiśnie i odstaw w chłodne miejsce. Galaretkę wylej na upieczony kruchy spód i wstaw foremkę do lodówki do chwili stężenia.

  8. 8

    Śmietankę wlej do miski i ubijaj do chwili powstania gęstej masy. Następnie dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i miksuj składniki do chwili uzyskania gęstego kremu. 

  9. 9

    Śmietanę rozsmaruj równomiernie na warstwie galaretki owocowej, a następnie na jej wierzchu ułóż ciasto z bezą. 

     

    Ciasto zemsta teściowej schładzaj przez minimum 2 godziny przed podaniem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też