Ciasto zemsta teściowej to cukiernicze arcydzieło. Nie daj się zwieść nazwie!
Ciasto zemsta teściowej to cukiernicza perełka, która zaskakuje nie tylko swoim nietuzinkowym smakiem, ale i nieszablonową nazwą. Wypiek składa się z warstwy kruchego ciasta, chrupiącej bezy, aksamitnej śmietanki i delikatnie kwaskowatych wiśni. Dzięki wspomnianych elementom, ciasto zemsta teściowej tworzy kompozycję smaków, która zdobędzie serce każdego łasucha.
Składniki
Ciasto zemsta teściowej — kruche ciasto
- 5 sztuk Żółtko
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 3 łyżki Cukier puder
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 250 g Masło
Beza
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 5 sztuk Białko jajka
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
- 1 szklanki Cukier
- 100 g Płatki migdałowe
Warstwa wiśniowa
- 400 g Wiśnie
- 2 opakowania Galaretka wiśniowa
- 800 ml Gorąca woda
Krem śmietankowy
- 3 łyżki Cukier puder
- 500 ml Śmietana 36%
- 250 g Serek mascarpone
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.
- 2
Dwie foremki o wymiarach 22 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Aby przygotować warstwę wiśniową, do miski wlej gorącą wodę, następnie dodaj galaretki i mieszaj komponenty do chwili połączenia.
- 4
Aby przygotować kruche ciasto, do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj kawałki zimnego masła, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Składniki zagniataj do chwili otrzymania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 równe części, przełóż je do przygotowanych foremek i rozprowadź równomiernie po ich powierzchni.
- 5
Jedną blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 30 minut.
- 6
W międzyczasie przygotuj bezę. Do miski wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj składniki za pomocą miksera do chwili otrzymania gęstej piany. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Komponenty starannie wymieszaj i przełóż na nieupieczone ciasto. Bezę równomiernie rozprowadź po powierzchni foremki, a następnie oprósz płatkami migdałów. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz je przez ok. 30 minut.
- 7
Gdy przygotowana galaretka zacznie tężeć, dodaj do niej wiśnie i odstaw w chłodne miejsce. Galaretkę wylej na upieczony kruchy spód i wstaw foremkę do lodówki do chwili stężenia.
- 8
Śmietankę wlej do miski i ubijaj do chwili powstania gęstej masy. Następnie dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i miksuj składniki do chwili uzyskania gęstego kremu.
- 9
Śmietanę rozsmaruj równomiernie na warstwie galaretki owocowej, a następnie na jej wierzchu ułóż ciasto z bezą.
Ciasto zemsta teściowej schładzaj przez minimum 2 godziny przed podaniem.
Zobacz także:
Ciasto zemsta teściowej to doskonały sposób na wyrażenie cukierniczego temperamentu i zdobycie uznania wśród najbliższych osób. Ten wyśmienity łakoć zachwyci twoją rodzinę i przyjaciół, a jednocześnie urozmaici domowy jadłospis w niebanalny sposób. Jeżeli jesteś gotowy na podjęcie kulinarnego wyzwania, ciasto zemsta teściowej na pewno okaże się perfekcyjnym wyborem.
Zobacz także: Super proste czekoladowe ciasto z jeżynami — przepis przygotujesz bez użycia jajek
Przygotowanie prezentowanego wypieku to sposób na wyrażenie swojej kreatywności i odkrycie przyjemności z eksperymentowania w kuchni. Fenomenalny smak ciasta zemsta teściowej stanie się tematem wielu rozmów i z pewnością sprawi, że usłyszysz wiele komplementów. Pamiętaj, że w kuchni nie ma ograniczeń — to idealne miejsce, aby dać upust swojej kreatywności i odkryć nowe, niezwykłe połączenia smaków. Przygotowanie ciasta zemsta teściowej sprawi ci wielką frajdę, a uśmiech na twarzach zadowolonych gości będzie stanowił najlepsze wynagrodzenie włożonego trudu, czasu i zaangażowania.