Najlepsza lazania, jaką kiedykolwiek jadłeś. Przepis prosto z Włoch

Lazania
Źródło: GettyImages

Składniki

Lazania

  • 100 g Śmietanka 36%
  • 250 g Ser żółty
  • 700 g Łopatka wieprzowa
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 250 g Mozzarella
  • 2 sztuki Cebula
  • 200 g Pieczarki
  • 0.33 Szklanka Mleko
  • 12 Makaron lasagne
  • 6 ząbków Czosnek
  • 330 g Przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Mięso z łopatki wieprzowej starannie umyj, osusz, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa na oczkach o średniej wielkości.

  3. 3

    W misce umieść zmielone mięso oraz przyprawy, tj. słodką paprykę w proszku, majeranek, sól, czarny pieprz mielony oraz zioła prowansalskie. Składniki dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. 

  5. 5

    Pieczarki starannie umyj, następnie pokrój na mniejsze kawałki.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, po czym dodaj cebulę, czosnek oraz pieczarki i smaż warzywa przez 5 minut. Po tym czasie dodaj także mięso mielone i smaż je, do chwili, w której nieco zblednie. Gdy się to stanie, dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy, a następnie starannie wymieszaj składniki i po 2 minutach ściągnij naczynie z palnika.

  7. 7

    Formę o wysokich rantach wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego. 

  8. 8

    Mozzarellę oraz ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

  9. 9

    Na patelnię wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i dodawaj do gotującej się wody po 3 płaty makaronu. Po 60 sekundach wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej. W ten sam sposób przygotuj wszystkie kawałki pasty.

  10. 10

    W miseczce wymieszaj ze sobą mleko z dodatkiem śmietanki.

  11. 11

    Na dnie foremki ułóż płaty podgotowanej pasty, po czym rozprowadź cienką warstwę farszu mięsnego i posyp go porcją startego sera. Czynności ten powtarzaj do chwili wykorzystania zarówno płatów makaronu, sosu, jak i sera. Ilość warstw zależy od wymiarów foremki. Na końcu wierzch lazanii zalej sosem śmietankowym.

  12. 12

    Foremkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz zapiekankę makaronową przez 50 minut. Po tym czasie lazania jest gotowa do spożycia.

     

    Lazania smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też