Mini bezy — przepis na uroczy deser, który zawsze się udaje

Mini bezy
Źródło: GettyImages

Składniki

Mini bezy

  • 250 g Serek mascarpone
  • 2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
  • 4 sztuki Białko jajka
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 200 g Drobny cukier
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Białka umieść w misce wraz ze szczyptą soli. Ubijaj składniki do chwili otrzymania sztywnej piany, po czym wsypuj stopniowo cukier, cały czas mieszając. Pod koniec miksowania dodaj również mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Otrzymana piana powinna być lśniąca, gęsta oraz bez grudek cukru.

  3. 3

    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 

  4. 4

    Uformuj na blasze 8 porcji bezy, a następnie za pomocą łyżki stwórz z nich kształt przypominający gniazdka.

  5. 5

    Tak przygotowane mini bezy wstaw do nagrzanego piekarnika, po czym od razu zredukuj temperaturę do 150 st. C. Piecz je przez 45 minut, a po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy mini przez następną godzinę.

  6. 6

    W misce umieść serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Ubijaj składniki do chwili zwiększenia objętości kremu, a następnie dodaj śmietan fix i krótko wymieszaj. Gotowa masa powinna być gęsta i jednolita, należy wystrzegać się zbyt długiego ubijania.

     

    Na wystudzone mini bezy nałóż porcję kremu, a następnie udekoruj je ulubionymi owocami oraz liśćmi świeżej mięty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też