Pastrami wołowe — przepis na rewelacyjne kawałki aromatycznej wołowiny

Pastrami wołowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Pastrami wołowe

  • 1.5 kg Mostek wołowy
  • 2 łyżeczki Ostra papryka mielona
  • 2 łyżki Imbir mielony
  • 2 łyżki Pieprz czarny kruszony
  • 2 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżka Kardamon
  • 2 laski Cynamon
  • 2 łyżki Ziarna białej gorczycy
  • 2 litry Woda
  • 150 g Sól peklowa
  • 2 łyżki Ziarna kardamonu
  • 4 łyżki Cukier trzcinowy
  • 1 łyżka Goździki
  • 3 sztuki Anyż gwiazdkowaty

Przygotowanie

  1. 1

    Do większego naczynia wlej ciepłą, ale niegorącą wodę. Następnie dodaj sól oraz kardamon, kawałki cynamonu, gwiazdki anyżu i goździki. Całość starannie wymieszaj, tak, aby sól peklująca się rozpuściła. Wołowinę włóż do przygotowanej zalewy, całość zakryj kawałkiem folii i umieść w lodówce, pozostawiając mięso w chłodzie na 7 dni.

  2. 2

    Po tygodniowym peklowaniu nadszedł czas na przyprawienie mostka wołowego. Do moździerza dodaj pieprz, ziarna kolendry oraz białej gorczycy, 2 rodzaje papryki, cukier trzcinowy oraz imbir  i delikatnymi ruchami utrzyj wymienione składniki. Wołowinę oczyść z zalewy, używając ręcznika papierowego, a kiedy mięso będzie suche, natrzyj je uzyskaną mieszanką przypraw. Następnie mostek wołowy umieść w naczyniu żaroodpornym, ponownie przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki. Przyprawiona wołowina powinna w niej spędzić minimalnie 3 dni (zaleca się pozostawienie mięsa w lodówce przez 5 dni).

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu kawałek wołowiny umieść na rozgrzanym grillu i pozostaw do wędzenia. Mięso powinno znaleźć się nie nad samym żarem, a w nieco chłodniejszym miejscu na grillu. Czas wędzenia pastrami wołowego wynosi od 4 do 6 godzin. Co jakiś czas przewracaj mięso na drugą stronę. Gotowe pastrami wystarczy pokroić w cienkie plasterki i rozkoszować się jego smakiem, np. w kanapce lub domowych burgerach. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też