Idealnie wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Klasyk o jakim się śni
Ciasto jogurtowe z owocami to prawdziwy rarytas. Wypiek dość prosty jeśli chodzi o składniki i przygotowanie, ale absolutnie rewelacyjny jeśli chodzi o smak. Jogurt, który dodajemy do zrobienia ciasta sprawia, że staje się ono doskonale wilgotne, miękkie i puszyste, a także delikatne i dosłownie rozpływające się w ustach. Owoce dodatkowo użyte do jego upieczenia dodają ciastu wyrazu i jeszcze więcej wilgoci.
Składniki
Składniki na ciasto jogurtowe z owocami
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 400 g Maliny
- 3 sztuki Jajko
- 0.75 Szklanka Cukier
- 70 ml Olej roślinny
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 szklanki Jogurt naturalny
- 1 łyżka Bułka tarta
- 1 łyżka Masło
Składniki na kruszonkę do ciasta jogurtowego z owocami
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Cukier
- 0.5 Kostka Masło
Przygotowanie
- 1
Wykonanie przepisu na ciasto jogurtowe z owocami można zacząć – przewrotnie – od zrobienia kruszonki. Wykonana wcześniej będzie się chłodzić w lodówce i czekać aż ją użyjemy. Cukier, masło i mąkę pszenną bardzo dokładnie mieszamy, a następnie ucieramy rękami. Powinna wyjść różnej wielkości. Po zrobieniu kruszonki, odkładamy ją do lodówki.
- 2
Do metalowej miski wsypujemy cukier oraz jajka i ubijamy je mikserem na wysokiej prędkości przez ładnych parę minut. W tym czasie cukier będzie miał szansę na całkowite rozpuszczenie się, a w wyniku połączenia z cukrem powstanie puszysta, kremowa w kolorze masa.
- 3
Do miski z jajecznym kremem dodajemy stopniowo i powoli olej, nie przerywając miksowania na dużej prędkości.
- 4
Kolejny etap to dodanie do masy jogurtu (w temperaturze pokojowej) i wolniejsze zmiksowanie składników oraz olejku zapachowego.
- 5
Przestajemy miksować i do miski z masą jogurtową dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki, mieszając je powoli drewnianą łyżką.
- 6
Dno blachy na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wysmarowujemy papier i boki blachy masłem i posypujemy bułką tartą tak, żeby pokryła wnętrze formy.
- 7
Przekładamy ciasto do formy.
- 8
Umyte owoce – do wyboru maliny, jagody, borówki, truskawki brzoskwinie, morele, gruszki (owoce świeże, ale także mrożone) umyte i osuszone układamy równomiernie na cieście.
- 9
Na koniec rozsypujemy, krusząc w palcach, warstwę z przygotowanej na początku kruszonki.
- 10
Wstawiamy blachę do rozgrzanego wcześniej na programie góra/dół do 175 stopni Celsjusza piekarnika. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe. Jeśli na patyczku pozostało ciasto, pieczemy jeszcze 5-10 minut.
- 11
Kiedy ciasto będzie upieczone, uchylamy na małą szczelinę drzwi piekarnika i czekamy. Po kwadransie uchylamy drzwi do połowy, a następnie po pięciu minutach wyjmujemy je z pieca, przekładamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Przeczytaj także:
Na pewno nie brakuje wśród osób lubiących gotować wyznawców klasycznego ciasta drożdżowego z owocami. Bywa jednak tak, że ciasto drożdżowe nie wychodzi idealnie pulchne, brakuje mu wilgoci i miękkości. Jeśli wciąż szukacie wypieku, który miałby te właśnie zalety przepis na ciasto jogurtowe z owocami będzie odpowiedzią na wasze prośby.
Co wyróżnia ciasto jogurtowe z owocami?
Ciasto jogurtowe z owocami to wypiek idealny dla osób, które w deserach cenią miękkość, puszystość, wilgotny delikatny miąższ. Ciasto jogurtowe ma wszystkie wyżej wymienione cechy. To klasyczna propozycja, która zadowoli wielbicieli tradycji w kuchni. Takie ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także bardzo apetycznie wygląda i pachnie. Zwłaszcza jeśli warstwę owoców pokryjemy przed upieczeniem dodatkiem domowej kruszonki (można pomyśleć także o polaniu gotowego ciasta królewskim lukrem cytrynowym). Owoce wykorzystane do ciasta jogurtowego mogą być przeróżne – najlepiej sugerować się tymi, na które jest akurat sezon – są powszechnie dostępne w sprzedaży i mają korzystną cenę. Ale lato i jesień nie są jedynym porami roku, w których możliwe jest pieczenie tego ciasta. Zimą i wiosną także można śmiało sięgnąć po ten przepis – a jako dodatek wykorzystać owoce mrożone.
Na jaki okazję piec ciasto jogurtowe z owocami?
Powodem do upieczenia ciasta jogurtowego może być nagła obfitość owoców – kiedy zasypią nas zbiory wiśni z działki, czy sąsiedzi podrzucą pokaźne wiadro moreli lub łubiankę jagód. Ciasto jogurtowe z owocami będzie wspaniałym deserem na cały tydzień, ale także deserem przygotowanym specjalnie na niedzielny rodzinny obiad. Blaszkę ciasta jogurtowego z owocami można upiec z myślą o deserze na grill, pikniku czy popołudniowej herbacie.