Idealnie wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Klasyk o jakim się śni

Casto jogurtowe z owocami
Źródło: Shutterstock/Bartosz Luczak

Składniki

Składniki na ciasto jogurtowe z owocami

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 400 g Maliny
  • 3 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 70 ml Olej roślinny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Jogurt naturalny
  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 1 łyżka Masło

Składniki na kruszonkę do ciasta jogurtowego z owocami

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 0.5 Kostka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie przepisu na ciasto jogurtowe z owocami można zacząć – przewrotnie – od zrobienia kruszonki. Wykonana wcześniej będzie się chłodzić w lodówce i czekać aż ją użyjemy. Cukier, masło i mąkę pszenną bardzo dokładnie mieszamy, a następnie ucieramy rękami. Powinna wyjść różnej wielkości. Po zrobieniu kruszonki, odkładamy ją do lodówki.

  2. 2

    Do metalowej miski wsypujemy cukier oraz jajka i ubijamy je mikserem na wysokiej prędkości przez ładnych parę minut. W tym czasie cukier będzie miał szansę na całkowite rozpuszczenie się, a w wyniku połączenia z cukrem powstanie puszysta, kremowa w kolorze masa.

  3. 3

    Do miski z jajecznym kremem dodajemy stopniowo i powoli olej, nie przerywając miksowania na dużej prędkości.

  4. 4

    Kolejny etap to dodanie do masy jogurtu (w temperaturze pokojowej) i wolniejsze zmiksowanie składników oraz olejku zapachowego.

  5. 5

    Przestajemy miksować i do miski z masą jogurtową dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki, mieszając je powoli drewnianą łyżką.

  6. 6

     Dno blachy na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wysmarowujemy papier i boki blachy masłem i posypujemy bułką tartą tak, żeby pokryła wnętrze formy.

  7. 7

    Przekładamy ciasto do formy.

  8. 8

    Umyte owoce – do wyboru maliny, jagody, borówki, truskawki brzoskwinie, morele, gruszki (owoce świeże, ale także mrożone) umyte i osuszone układamy równomiernie na cieście.

  9. 9

    Na koniec rozsypujemy, krusząc w palcach, warstwę z przygotowanej na początku kruszonki.

  10. 10

    Wstawiamy blachę do rozgrzanego wcześniej na programie góra/dół do 175 stopni Celsjusza piekarnika. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe. Jeśli na patyczku pozostało ciasto, pieczemy jeszcze 5-10 minut.

  11. 11

    Kiedy ciasto będzie upieczone, uchylamy na małą szczelinę drzwi piekarnika i czekamy. Po kwadransie uchylamy drzwi do połowy, a następnie po pięciu minutach wyjmujemy je z pieca, przekładamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też