Schab duszony — przepis na mięsny specjał, który odmieni Twój jadłospis
Schab duszony to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Swoją popularność zawdzięcza głównie łatwemu sposobowi przygotowania, dzięki czemu zarówno mniej, jak i bardziej doświadczeni miłośnicy gotowania z łatwością wykonają tę recepturę. Schab duszony można przyrządzić w kilka chwil, a następnie wystarczy cierpliwie oczekiwać, aż kawałki mięsa staną się kruche i delikatne. Specjał ten, wykonany zgodnie z poniższymi wskazówkami, za każdym razem smakuje wyśmienicie i zachwyca podniebienia wszystkich domowników oraz zaproszonych na degustację gości.
Składniki
Schab duszony
- 6 sztuk Grzyby suszone
- 900 g Schab bez kości
- 2 szklanek Bulion
- 4 sztuki Cebula
- 0.5 Szklanka Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 2 łyżki Zioła prowansalskie
- 3 łyżki Masło klarowane
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebule obierz z łupin, po czym pokrój je w piórka.
- 2
Schab umyj, osusz, po czym pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie posyp je solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 3
Na talerz wysyp mąkę pszenną i obtocz w niej starannie przygotowane wcześniej kotlety.
- 4
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, a następnie podsmaż na niej pokrojone wcześniej cebule. Gdy warzywa staną się szkliste, przełóż je do dużego garnka. Na tej samej patelni roztop kolejną porcję masła klarowanego (2 łyżki), a gdy się nagrzeje, usmaż na niej kotlety z dwóch stron, na złoty kolor. Gotowe kawałki schabu umieść w garnku z podsmażoną poprzednio cebulą.
- 5
Gdy wszystkie kotlety znajdą się już w garnku, zalej mięso bulionem i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie dodaj rozdrobnione w moździerzu suszone grzyby.
- 6
Schab duś pod przykryciem przez 40 minut od chwili zagotowania. W tym czasie sos powinien znacznie zgęstnieć, a mięso stać się mięciutkie. Po wskazanym czasie schab duszony można nakładać na talerze. Specjał doskonale smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków i klasycznej mizerii.
Zobacz także:
Schab duszony w sosie własnym to znakomita modyfikacja doskonale wszystkim znanych kotletów schabowych. Podane w proponowanej przez nas odsłonie, są jednak znacznie lżejsze, mniej kaloryczne, a jednocześnie pożywniejsze. Z tego względu zwolennicy zdrowego odżywiania, dbający o zachowanie szczupłej sylwetki, przyrządzają go często, rotując składnikami podawanymi do kawałków delikatnego mięsa.
Schab duszony można przyrządzić z kilku ogólnodostępnych składników, jednak osoby, które wprost przepadają za kuchennymi eksperymentami, mogą także dowolnie urozmaicać poniższą recepturę, dodając swoje ulubione składniki. Jednemu nie można zaprzeczyć — to przepis, który raz przygotowany, wielokrotnie powraca do domowego jadłospisu.
Zobacz także: Przepyszny schab w sosie pieczarkowym — wspaniały do ostatniego kęsa
Z czym serwować schab duszony? Sprawdzone dodatki
Schab duszony to specjał o niezwykle uniwersalnym charakterze. Można go podawać z wieloma różnorodnymi dodatkami, w zależności od osobistych preferencji smakowych oraz okazji, podczas której serwowany jest ten mięsny specjał. Ze względu na grzybowy aromat, schab duszony smakuje znakomicie z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Walory smakowe tych dwóch komponentów doskonale się przenikają, tworząc połączenie, które rozpieszcza kubki smakowe.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby serwować ten rarytas z ziemniakami pod różnymi postaciami. Doskonale sprawdzą się zarówno pieczone, smażone, jak i gotowane kartofle. Nie każdy jest świadomy, że schab duszony smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanego makaronu. Wystarczy podzielić miękkie kawałki mięsa na mniejsze fragmenty, dodać preferowaną pastę oraz obfitą porcję parmezanu. Tak proste, jednak naprawdę fenomenalne danie zachwyci Twoich bliskich.