Schab duszony — przepis na mięsny specjał, który odmieni Twój jadłospis

Schab duszony
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab duszony

  • 6 sztuk Grzyby suszone
  • 900 g Schab bez kości
  • 2 szklanek Bulion
  • 4 sztuki Cebula
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 2 łyżki Zioła prowansalskie
  • 3 łyżki Masło klarowane
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebule obierz z łupin, po czym pokrój je w piórka.

  2. 2

    Schab umyj, osusz, po czym pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie posyp je solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  3. 3

    Na talerz wysyp mąkę pszenną i obtocz w niej starannie przygotowane wcześniej kotlety. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, a następnie podsmaż na niej pokrojone wcześniej cebule. Gdy warzywa staną się szkliste, przełóż je do dużego garnka. Na tej samej patelni roztop kolejną porcję masła klarowanego (2 łyżki), a gdy się nagrzeje, usmaż na niej kotlety z dwóch stron, na złoty kolor. Gotowe kawałki schabu umieść w garnku z podsmażoną poprzednio cebulą. 

  5. 5

    Gdy wszystkie kotlety znajdą się już w garnku, zalej mięso bulionem i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie dodaj rozdrobnione w moździerzu suszone grzyby. 

  6. 6

    Schab duś pod przykryciem przez 40 minut od chwili zagotowania. W tym czasie sos powinien znacznie zgęstnieć, a mięso stać się mięciutkie. Po wskazanym czasie schab duszony można nakładać na talerze. Specjał doskonale smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków i klasycznej mizerii.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też