Ciastka serowe rozkosznie delikatne i pyszne

Ciastka serowe
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciastka serowe

  • 200 g Twaróg mielony
  • 200 g Mąka pszenna
  • 200 g Masło
  • 50 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Masło tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy ser, cukier i mąkę.

  2. 2

    Masę wyrabiam przez kilka minut ręcznie lub w maszynie tak, aby powstała jednolita, gładka masa.

  3. 3

    Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce. Masa powinna spędzić w niej mniej więcej godzinę.

  4. 4

    Po upłynięciu 60 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką pszenną. Z cienkiego placka formujemy ciasno zwinięty rulon. Jeśli chcemy, żeby ciastka serowe były z powidłami, to placek przed zwinięciem w rulon należy posmarować warstwą przetworów.

  5. 5

    Rulon tniemy ostrym nożem na cienkie plastry o grubości około 2 cm.

  6. 6

    Pocięte ciastka serowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między poszczególnymi ciastkami powinna być odległość mniej więcej 2 cm – dzięki temu w czasie pieczenia ciastka się nie posklejają.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też