Słodko-kwaśna zalewa do korniszonów — przepis, którego musisz spróbować

Zalewa do korniszonów
Źródło: Shutterstock/fukume

Składniki

Zalewa do korniszonów

  • 2 łyżki Cukier
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • Czosnek
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • 1.5 łyżka Sól
  • Marchew
  • Liście laurowe
  • Nasiona białej gorczycy
  • Koper
  • Chrzan
  • 1 litr Woda
  • 1 szklanki Ocet spirytusowy
  • Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier oraz ocet. Komponenty zagotuj, a następnie ściągnij naczynie z kuchenki.

  3. 3

    Ogórki starannie umyj.

  4. 4

    Marchewki obierz ze skóry i pokrój w słupki.

  5. 5

    Do każdego słoika dodaj 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, 1 ząbek czosnku, plaster korzenia chrzanu i baldach kopru.

  6. 6

    Następnie wypełnij słoik ogórkami i kawałkami marchewki.

  7. 7

    Gdy zalewa do korniszonów przestygnie, wypełnij nią słoiki i szczelnie je zakręć. 

  8. 8

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj korniszony, odliczając 5 minut.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też