Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania to pyszna alternatywa dla tradycyjnego dania. To doskonały pomysł na obiad dla pociechy. Sprawdź przepis na gołąbki bez zawijania.
Składniki
- 0.5 Główka Młoda kapusta
- 400 g Mięso mielone drobiowe
- 0.5 Szklanka Ryż
- 1 sztuka Cebula
- 0.5 Szklanka Bulion
- 1 szklanki Przecier pomidorowy
- 1 Jajko
- Koperek
- Majeranek
- Szałwia
- Kolendra
- Bazylia
Przygotowanie
- 1
Ugotuj ryż. Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałki, a następnie zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek.
- 2
Poszatkuj połowę główki młodej kapusty.
- 3
Mielone mięso połącz z ugotowanym i lekko przestudzonym ryżem. Następnie do miski dodaj kapustę, przyprawy, zeszkloną cebulkę i jajko. Dokładnie wymieszaj mięsną masę i włóż ją do lodówki.
REKLAMA - 4
Po ok. 30 minutach zacznij formować gołąbki bez zawijania. Kształtem powinny przypominać nieco większe pulpeciki drobiowe. Ulepione gołąbki smaż z obu stron na patelni teflonowej.
- 5
Przygotuj sos pomidorowy. W garnku połącz ze sobą bulion i przecier pomidorowy. Zagotuj składniki i przełóż do garnka usmażone gołąbki bez zawijania. Całość duś przez 30-35 minut. Jeśli posiłek będzie spożywany również przez osoby dorosłe, sos można doprawić solą i pieprzem.
- 6
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia.
Zobacz także: