Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
Źródło: StockFood

Składniki

  • 0.5 Główka Młoda kapusta
  • 400 g Mięso mielone drobiowe
  • 0.5 Szklanka Ryż
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Szklanka Bulion
  • 1 szklanki Przecier pomidorowy
  • 1 Jajko
  • Koperek
  • Majeranek
  • Szałwia
  • Kolendra
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj ryż. Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałki, a następnie zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek.

  2. 2

    Poszatkuj połowę główki młodej kapusty.

  3. 3

    Mielone mięso połącz z ugotowanym i lekko przestudzonym ryżem. Następnie do miski dodaj kapustę, przyprawy, zeszkloną cebulkę i jajko. Dokładnie wymieszaj mięsną masę i włóż ją do lodówki.

  4. 4

    Po ok. 30 minutach zacznij formować gołąbki bez zawijania. Kształtem powinny przypominać nieco większe pulpeciki drobiowe. Ulepione gołąbki smaż z obu stron na patelni teflonowej.

  5. 5

    Przygotuj sos pomidorowy. W garnku połącz ze sobą bulion i przecier pomidorowy. Zagotuj składniki i przełóż do garnka usmażone gołąbki bez zawijania. Całość duś przez 30-35 minut. Jeśli posiłek będzie spożywany również przez osoby dorosłe, sos można doprawić solą i pieprzem.

  6. 6

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też