Quesadilla z kurczakiem — meksykański specjał na Twoją imprezę
Quesadilla z kurczakiem to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Głównym składnikiem tego przysmaku jest tortilla, wypełniona po brzegi wyśmienitymi dodatkami. Co ciekawe, quesadilla z kurczakiem i serem w oryginalnej wersji ma kształt półksiężyca. Pomysł, aby nakładać farsz pomiędzy 2 kukurydziane placki, wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Potrawa ta często pojawia się na różnego rodzaju przyjęciach, jako doskonała i niebywale efektowna przekąska. Jednak quesadilla z kurczakiem równie dobrze może stać się fantastyczną propozycją na szybki obiad lub kolację serwowaną dla całej rodziny.
Składniki
Quesadilla z kurczakiem
- 200 g Kukurydza konserwowa
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- 200 g Pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki Masło
- 2 ząbki Czosnek
- 4 sztuki Placki tortilli
- 300 g Mozzarella
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Cebula
- 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona
- 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżeczka Płatki chili
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie przeciśnij je przez praskę.
- 2
Filet z piersi kurczaka pokrój w paski o grubości ok. 2 cm. Kawałki mięsa dopraw słodką oraz ostrą papryką, oregano, solą, czarnym pieprzem mielonym i płatkami chilli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- 3
Na rozgrzaną patelnię dodaj kawałki zamarynowanego fileta z piersi kurczaka i smaż je do chwili zarumienienia.
- 4
Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
- 5
Paprykę umyj, następnie wykrój z niej gniazda nasiennie i pokrój w paski o długości ok. 2 cm.
- 6
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej paprykę wraz z cebulą. Gdy tylko warzywa zaczną się rumienić, ściągnij je z patelni i odłóż do miseczki.
- 7
Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
- 8
Na dużej patelni rozgrzej masło, a następnie połóż na niej tortillę i wszystkie dodatki, tj. podsmażone kawałki kurczaka oraz papryki, kukurydzę i mozzarellę, a następnie przykryj farsz drugim plackiem.
- 9
Gdy quesadilla z kurczakiem się zarumieni, obróć ją na drugą stronę i smaż przez następne 2 minuty.
- 10
Po tym czasie ściągnij meksykański przysmak z patelni i pokrój na trójkątne kawałki, dokładnie tak, jak kroi się pizzę. Quesadilla z kurczakiem i serem smakuje wyśmienicie podana z salsą, gęstą śmietaną lub świeżą kolendrą.
Zobacz także:
Quesadilla z kurczakiem mimo tajemniczej nazwy składa się wyłącznie z ogólnodostępnych składników. Wszystkie niezbędne produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Zapewniamy, że kilka z nich masz już w swojej spiżarce. Przygotowanie tego przysmaku nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom gotowania. Quesadilla z kurczakiem i serem to receptura, która wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości i z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz przybyłych gości.
Quesadilla z kurczakiem — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Quesadilla z kurczakiem może zostać wzbogacona w różnorodne dodatki, w zależności od preferencji smakowych oraz dostępności składników. Aby danie to stało się jeszcze bardziej odżywcze, do farszu warto dodać także cukinię, szpinak, czy pomidory, które są doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
Zobacz także: Sałatka meksykańska z nachosami — niezawodny sposób na udaną przekąskę
Quesadilla z kurczakiem i serem to danie kuchni meksykańskiej, dlatego idealnie pasuje do niej także czerwona fasola. Warto wiedzieć, że potrawa ta równie dobrze smakuje przyrządzona z mięsem mielonym, zarówno wołowym, jak i wieprzowym. Mimo że w Polsce w większości sklepów można zaopatrzyć się wyłącznie w tortille z mąki pszennej, warto dołożyć wszelkich starań, aby zdobyć placki wykonane z mąki kukurydzianej.
Serwując ten przysmak, nie można zapomnieć o odpowiednich dodatkach. Aby quesadilla z kurczakiem i serem smakowała niczym w meksykańskiej restauracji, należy podać ją z porcją salsy, kwaśnej śmietany lub liśćmi świeżej kolendry.