Schab po cygańsku — przepis na nieprzeciętne kotlety

Schab po cygańsku z marchewką
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab po cygańsku

  • 550 g Marchew
  • 1 ząbek Czosnek
  • 3 łyżki Majonez
  • 450 g Schab bez kości
  • 1 łyżeczka Musztarda
  • 150 g Ser żółty
  • 300 g Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 185 st. C.

  2. 2

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij przez praskę. 

  3. 3

    W miseczce wymieszaj ze sobą łyżeczkę musztardy z rozgniecionym czosnkiem. 

  4. 4

    Kawałek schabu opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Pokrój mięso na 4 plastry, po czym  rozbij kotlety za pomocą tłuczka. Każdy kawałek schabu powinien mieć grubość ok. 1 cm. 

  5. 5

    Rozbite kotlety oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym, a następnie posmaruj przygotowanym wcześniej sosem musztardowym.

  6. 6

    Marchewki obierz ze skórki, a następnie pokrój je w plasterki o grubości ok. 3 mm.

  7. 7

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie krążki.

  8. 8

    W naczyniu żaroodpornym umieść połowę plasterków marchewki oraz krążków cebuli. Następnie na warzywach połóż kotlety schabowe — najlepiej, aby kawałki mięsa nie nachodziły na siebie. Na wierzchu ułóż pozostałą marchewkę oraz cebulę. 

  9. 9

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, po czym posyp nim schab po cygańsku. Wierzch dania posmaruj majonezem, a następnie przykryj naczynie pokrywką lub folią.

  10. 10

    Tak przygotowany schab po cygańsku umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 60 minut. Po wskazanym czasie ściągnij pokrywę i zapiekaj danie przez kolejne 20 minut. Schab po cygańsku najlepiej smakuje serwowany bezpośrednio po przygotowaniu, w towarzystwie ulubionych dodatków. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też