Schab suszony — rywalizacja dla sklepowych wędlin. Prosty przepis

Schab suszony
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab suszony

  • 1 łyżka Cukier
  • 5 ziaren Owoce jałowca
  • 2 łyżki Majeranek
  • 5 ząbków Czosnek
  • 3 łyżeczki Sól
  • 4 Liście Liście laurowe
  • 1 kg Schab bez kości
  • 8 ziaren Ziele angielskie
  • 1 łyżka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Schab opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij wszystkie białe błony otaczające kawałek mięsa.

  2. 2

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    W moździerzu rozkrusz ziarna ziela angielskiego, jałowca i liście laurowe. Do mieszanki przypraw dodaj także sól, czarny pieprz mielony, cukier, czosnek oraz majeranek i starannie wszystko wymieszaj. 

  4. 4

    Schab natrzyj przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw, a następnie umieść go w szczelnie zamkniętym naczyniu, pozostawiając na 5 dni w lodówce. 

  5. 5

    Po wskazanym czasie mięso wyciągnij z pojemnika i włóż do czystej pończochy, a następnie zawiąż węzeł. Tak przygotowany schab powieś na co najmniej 7 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu. 

  6. 6

    Schab suszony należy przechowywać w lodówce. Specjał ten doskonale komponuje się jako przekąska na zimnej płycie, podana razem z serami. Można go również dodawać do kanapek, czy pizzy. Schab suszony najlepiej smakuje pokrojony w bardzo

    cienkie plasterki.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też