Sprawdzone magdalenki – francuskie przysmaki w twojej kuchni

Magdalenki
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na magdalenki

  • 125 g Masło
  • 125 g Mąka pszenna
  • 100 g Drobny cukier
  • 1 łyżka Skórka z cytryny
  • 4 sztuki Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Zanim zaczniemy robić przepis na magdalenki wyjmijmy z lodówki jajka i masło, żeby zdążyły się ogrzać do temperatury pokojowej.

  2. 2

    Do miski wkładamy cztery żółtka oraz cukier i ubijamy mikserem na puszystą i jasną masę. Może to zająć więcej niż kilka minut – cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

  3. 3

    W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło, przestudzamy jej i dodajemy do miski z ubitymi jajkami. To także moment, w którym dodajemy 125 g mąki pszennej oraz startą skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Opcjonalnie można zetrzeć skórkę z pomarańczy.

  4. 4

    Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Robimy to powoli i dokładnie, tak aby powstało puszyste, gęste ciasto.

  5. 5

    Magdalenki to ciasteczka, które mogą przyjąć różną formę – małych babeczek – ale najbardziej znane są w wersji przypominającej muszelki. Z tą drugą wersją można łatwo sobie poradzić. W okienka foremki lub w papilotki do babeczek przekładamy ciasto, wcześniej przesmarowując zagłębienia masłem.

  6. 6

    Blaszki wstawiamy do rozgrzanego na programie góra-dół piekarnika na środkową półkę. Magdalenki zgodnie z przepisem pieczemy kwadrans – póki ciasteczka nie wyrosną i nie zarumienią się.

  7. 7

    Kiedy magdalenki się zarumienią, uchylamy na kilka minut drzwiczki piekarnika i dopiero po chwili wyjmujemy je, zostawiając w foremkach. To ważne, ponieważ dopiero po wystudzeniu ciasta unikniemy efektu kruszenia się ciastek przy wyjmowaniu z formy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też