Sprawdzone magdalenki – francuskie przysmaki w twojej kuchni
Magdalenki to urocze, niewielki i bardzo smaczne ciastka o francuskich korzeniach. Można je szybko i w prosty sposób przygotować we własnej kuchni ze składników, które z łatwością znajdziemy w kuchennych szafkach czy spiżarni. Tylko kilka kroków dzieli was od tego aromatycznego wypieku.
Składniki
Składniki na magdalenki
- 125 g Masło
- 125 g Mąka pszenna
- 100 g Drobny cukier
- 1 łyżka Skórka z cytryny
- 4 sztuki Żółtko
Przygotowanie
- 1
Zanim zaczniemy robić przepis na magdalenki wyjmijmy z lodówki jajka i masło, żeby zdążyły się ogrzać do temperatury pokojowej.
- 2
Do miski wkładamy cztery żółtka oraz cukier i ubijamy mikserem na puszystą i jasną masę. Może to zająć więcej niż kilka minut – cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
- 3
W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło, przestudzamy jej i dodajemy do miski z ubitymi jajkami. To także moment, w którym dodajemy 125 g mąki pszennej oraz startą skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Opcjonalnie można zetrzeć skórkę z pomarańczy.
- 4
Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Robimy to powoli i dokładnie, tak aby powstało puszyste, gęste ciasto.
- 5
Magdalenki to ciasteczka, które mogą przyjąć różną formę – małych babeczek – ale najbardziej znane są w wersji przypominającej muszelki. Z tą drugą wersją można łatwo sobie poradzić. W okienka foremki lub w papilotki do babeczek przekładamy ciasto, wcześniej przesmarowując zagłębienia masłem.
- 6
Blaszki wstawiamy do rozgrzanego na programie góra-dół piekarnika na środkową półkę. Magdalenki zgodnie z przepisem pieczemy kwadrans – póki ciasteczka nie wyrosną i nie zarumienią się.
- 7
Kiedy magdalenki się zarumienią, uchylamy na kilka minut drzwiczki piekarnika i dopiero po chwili wyjmujemy je, zostawiając w foremkach. To ważne, ponieważ dopiero po wystudzeniu ciasta unikniemy efektu kruszenia się ciastek przy wyjmowaniu z formy.
Przeczytaj także:
Współcześnie raczej nie przestrzegamy formy jeśli chodzi o liczbę i rodzaj posiłków. Obiad zjedzony w biegu, szybka przekąska ma mieście. Jeszcze sto lat temu do posiłków przywiązywano o wiele większą wagę. Ważnym elementem dnia był podwieczorek z domowymi wypiekam,i a wśród spotkań dominowały zaproszenia na herbatę serwowaną z niewielkimi ciasteczkami (najczęściej występującymi w trzech rodzajach) oraz minikanapeczkami (we Francji i Wielkiej Brytanii). Przy herbacie i ciasteczkach wymieniano uprzejmości, podtrzymywano relacje, załatwiano w subtelny sposób interesy, w czasie podwieczorku ważyły się także sprawy dotyczące kwestii sercowych. Sam podwieczorek z towarzyszącymi mu przysmakami stanowił ważny posiłek przed bardziej wytrwaną kolacją.
Jakie są magdalenki?
Magdalenki to francuskie ciasteczka o bardzo charakterystycznym kształcie muszelek. Piecze się je w specjalnej formie, która nadaje im specyficzny kształt. Magdalenki mają także określony, lekko cytrusowy aromat i miękkie, wilgotne ciasto. Magdalenki nie są dużymi ciasteczkami – jedna sztuka to za mało, żeby się nasycić ich smakiem – zwłaszcza kiedy pijemy kawę, herbatę czy ciepłe mleko lub kakao.
Nie wiadomo, komu zawdzięczamy przepis na magdalenki. Jedne źródła autorstwo magdalenek przypisują XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa, która mała się nazywać Madeleine Paulmier, inne nadwornym kucharzom i kucharkom sprzed dwóch stuleci.
Jak na niewielkie wypieki o wykwintnej formie, magdalenki mają wiele uroku i świetnie prezentują się wyłożone na porcelanowy talerz, paterę czy miskę. Dla Francuzów magdalenki to ponoć wspomnienie dzieciństwa i beztroski.
Na jakie okazje będą odpowiednie magdalenki?
Magdalenki to wspaniałe ciasteczka deserowe – wybornie pachną, są maślane, można je posmarować masłem, domowymi powidłami śliwkowymi czy dżemem. Serwować zaś na podwieczorek, drugie śniadanie czy słodką przekąskę w ciągu dnia.
Magdalenki można także upiec z myślą o spotkaniu rodzinnym czy towarzyskim – wyłożyć je na paterę z innymi ciastami, domowym ptasim mleczkiem czy owocami. Te niewielkie pachnące cytryną ciasteczka można także brać do pracy czy pakować dzieciom do śniadaniówki do szkoły – zwłaszcza jeśli mamy w domu prawdziwych wielbicieli słodyczy. Magdalenki można także upiec z myślą o przyjęciu urodzinowym dziecka – niewielkie ciasteczka posmakują maluchom.
Magdalenki – odpowiednio przechowywane – na przykład w szczelnym, zamykanym pojemniku – starczą na kilka dni, bo dobrze zachowują świeżość.
Komu przypadną do gustu magdalenki?
Magdalenki to ciasteczka, które pokochają osoby stawiające w kuchni pierwsze, nieśmiałe kroki. Przepis na te ciasta jest naprawdę nieskomplikowany, a lista niezbędnych do ich wykonania produktów bardzo krótka. Magdalenki pokochają dzieci, a także osoby lubiące słodką przekąskę do kawy czy herbaty.