Cudowny napar z goździków, dzięki któremu zwalczysz wiele dolegliwości
Napar z goździków przygotowuje się błyskawicznie, wystarczą goździki i wrzątek. Warto pić go codziennie, ponieważ jego walory prozdrowotne są nie do przecenienia. Goździki mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Napar pomaga w problemach z wątrobą, żołądkiem, zwalcza nieświeży oddech, przeciwdziała cukrzycy. Jednak, choć wydaje się remedium na wiele chorób i dolegliwości, nie każdy może go stosować.
Składniki
Napar z goździków
- 1 łyżeczka Goździki
- 1 szklanki Wrzątek
Przygotowanie
- 1
Zagotuj wodę w czajniku. Weź opaowanie goździków (całych, nie zmielonych) i szklankę.
- 2
Wsyp do szklanki kilkanaście goździków - tyle, ile mieści się na małej łyżeczce.
- 3
Kiedy woda się zagotuje, wlej ją do szklanki. Następnie przkryj napar spodeczkiem.
- 4
Parz napar z goździków około 7 minut. Po tym czasie przelej go do innego naczynia przez sitko, by pozbyć się goździków. Możesz też wyłowić je łyżeczką.
- 5
Szklanka naparu z goździków starczy Ci na cały dzień. Pij go 3 razy dziennie, za każdym razem po ok. 1/3 szklanki.
Zobacz także:
Goździki stosowane były w medycynie ludowej już od dawna, jednak czy dziś równie często sięgamy po nie, nie tylko ze względów smakowych, lecz także zdrowotnych? Tego, jak goździki przepięknie pachną i nadają aromat potrawom i wypiekom, nie trzeba nikomu tłumaczyć, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym chętnie stosujemy goździki do ciast, ciasteczek, herbat i innych. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak wielka moc tkwi w goździkach. Oto garść wiedzy i przepis na pyszny i zdrowy napar z goździków.
Właściwości goździków
Goździki zawierają olejek eteryczny, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomagają organizmowi zwalczać infekcje bakteryjne i wzmacniają odporność. Poza tym w ich składzie jest też eugenol, który chroni wątrobę przed marskością i innymi problemami. Co więcej, istnieją badania naukowe, które potwierdzają, że goździki wykazują działanie antynowotworowe. Do innych ich właściwości prozdrowotnych należy uśmierzanie bólu (zwłaszcza w jamie ustanej), zapobieganie rozwojowi cukrzycy, łagodzenie stanów zapalnych w żołądku, regulowanie poziomu cholesterolu we krwi (działanie przeciwmiażdżycowe) oraz zapobieganie osteoporozie. Stosowanie goździków pomaga również w pokonaniu trądziku oraz problemu nieświeżego oddechu.
Zobacz także: Syrop z mniszka lekarskiego na walkę z infekcją
Kto nie powinien sięgać po napar z goździków?
Choć napar z goździków wykazuje szereg właściwości leczniczych, zawsze warto skonsultować z lekarzem, czy przy danej dolegliwości u danego pacjenta będzie on bezpieczny i wskazany. Na pewno jednak nie należy go pić na własną rękę, gdy ma się problemy z krzepliwością krwi, nadciśnieniem, cierpi na hipoglikemię lub karmi piersią. Kobiety ciężarne również nie mogą go stosować.
Napar z goździków całych czy mielonych?
W naszym przepisie wykorzystujemy goździki w całości. Można jednak przyrządzić również napar z mielonych goździków. Wówczas należy wsypać do szklanki 2 łyżeczki proszku i zalać wrzątkiem. Po ok. 10 minutach napar będzie gotowy. Pije się go tak samo, jak napar z niezmielonych goździków. Ponieważ jednak całe goździki są łatwo dostępne w sprzedaży, rekomendujemy napar właśnie z nich. Zawsze, kiedy mamy dostęp do produktów w nieprzetworzonej formie, warto z nich korzystać. Poza tym zaparzając całe goździki, o wiele łatwiej jest później jej wyłowić z gotowego naparu. Zmielone pozostaną na dnie w postaci osadu. Jeśli jednak masz w domu akurat zmielone goździki, oczywiście możesz zrobić napar zgodnie z powyższymi wskazówkami. Jego wartości odżywcze są równie cenne.