Wyśmienite pierogi drożdżowe — przysmak dobry na każdy posiłek

Pierogi drożdżowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi drożdżowe

  • 400 g Mąka pszenna
  • 50 g Masło
  • 15 g Drożdże
  • 200 ml Mleko
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko umieść w rondelku i podgrzej je delikatnie, aby było ciepłe, jednak niegorące. 

  2. 2

    Masło rozpuść w mikrofali lub na kuchence i pozostaw do wystygnięcia. 

  3. 3

    W dużej misce wymieszaj ze sobą 150 g mąki, szklankę podgrzanego wcześniej mleka, cukier oraz drożdże. Następnie przykryj naczynie czystą bawełnianą ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na minimum 10 minut.

  4. 4

    Po tym czasie do rozczynu dodaj pozostałą mąkę pszenną, jajka, masło oraz sól. Starannie wyrabiaj ciasto rękoma lub za pomocą robota kuchennego z końcówką haka. 

  5. 5

    Gotowe ciasto na pierogi drożdżowe powinno odchodzić od ręki podczas zagniatania. Jeżeli tak nie jest, wystarczy dodać do niego nieco więcej mąki. 

  6. 6

    Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. 

  7. 7

    Wyrośnięte ciasto na pierogi drożdżowe rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, a następnie korzystając ze specjalnej foremki (wykrawacza do pierogów) lub szklanki o cienkich brzegach, wykrawaj identyczne krążki. 

  8. 8

    Gotowe kawałki ciasta napełnij preferowanym farszem i zlep starannie boki pierożków. 

  9. 9

    Tak przygotowane pierogi drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 30 minut. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też