Błyskawiczny makaron ryżowy z warzywami zaskoczy cię swoim smakiem

Makaron ryżowy z warzywami
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron ryżowy z warzywami

  • 0.5 Sztuka Cukinia
  • 100 g Makaron ryżowy
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Papryka
  • 0.5 Sztuka Ogórek zielony
  • 1 łyżka Sok z limonki
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 0.5 Sztuka Por
  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 2 łyżki Sos rybny
  • Olej rzepakowy
  • 4 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżka Sok z limonki

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Podczas gotowania dodaj do wrzątku kurkumę i wymieszaj składniki. Następnie odcedź makaron i opłucz zimną wodą.

  2. 2

    Marchewkę oraz pietruszkę obierz, następnie pokrój w słupki.

  3. 3

    Paprykę umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne. Następnie pokrój warzywo w paski.

  4. 4

    Białą część pora przekrój wzdłuż na połowę, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.

  5. 5

    Cukinię oraz ogórka umyj, osusz, a następnie podziel na ćwiartki i wytnij pestki. Pozostałe fragmenty pokrój w plasterki.

  6. 6

    W woku rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Następnie dodaj marchewkę oraz pietruszkę, a po 1 minucie także pora, ogórka i cukinię. Składniki smaż do chwili zarumienienia, po czym dodaj imbir oraz ugotowany makaron ryżowy. 

  7. 7

    Makaron ryżowy z warzywami starannie wymieszaj, a następnie dopraw danie do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki oraz sosem sojowym.

  8. 8

    Do miseczki wbij jajka, a następnie rozbełtaj je delikatnie widelcem. 

  9. 9

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego i dodaj rozbełtane jajka. Smaż omlet pod przykryciem, a następnie przełóż go na deskę i pokrój w paski, bądź w kostkę. 

     

    Makaron ryżowy z warzywami wymieszaj z kawałkami omleta i serwuj bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też