Sałatka z tuńczykiem i ryżem — nie przestaniesz o niej myśleć

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • 100 g Ryż
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 garść Szczypiorek
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 puszka Tuńczyk w oleju
  • 200 g Ogórki kiszone
  • 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
  • 1 łyżka Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie wybranego produktu, a następnie pozostaw go do wystudzenia.

  2. 2

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy

  3. 3

    Jajka umieść w garnuszku i zalej zimną wodą. Naczynie połóż na palniku o średniej mocy i gotuj jajka przez 8 minut od chwili zagotowania. Następnie umieść je w pojemniku z zimną wodą w celu wystudzenia. Gdy jajka ostygną, obierz je ze skorupek i pokrój na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Tuńczyka w oleju odsącz z zalewy.

  5. 5

    Ogórki kiszone odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  7. 7

    W misce umieść tuńczyka, ogórki kiszone, przestudzony ryż, jajka pokrojone na mniejsze kawałki, kukurydzę konserwową, majonez, jogurt naturalny, szczypiorek, sól oraz czarny pieprz mielony. Składniki starannie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. W razie potrzeby dopraw przekąskę do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. To odpowiednia pora, by dodać inne preferowane przyprawy. Świetnie sprawdzi się ostra papryka mielona i kurkuma.

     

    Sałatkę z ryżem i tuńczykiem polecamy serwować w towarzystwie świeżego chleba. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też