Chcesz zrobić tort komunijny dla dziewczynki? Dasz radę sama!

Tort komunijny dla dziewczynki
Źródło: GettyImages

Składniki

Tort komunijny dla dziewczynki — biszkopt

  • 140 g Mąka pszenna
  • 6 sztuk Jajko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 240 g Cukier

Krem truskawkowy

  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 125 ml Śmietanka 18%
  • 125 g Truskawki
  • 1 łyżeczka Cukier waniliowy
  • 125 g Serek mascarpone
  • 35 g Cukier
  • 125 g Twaróg mielony

Poncz

  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 150 ml Woda

Pianka jogurtowo-śmietankowa

  • 20 g Cukier
  • 1.5 opakowanie Galaretka w proszku
  • 2.25 łyżeczki Żelatyna
  • 200 g Jogurt grecki
  • 200 g Śmietanka 30%

Ganache

  • 300 g Śmietanka 30%
  • 450 g Cukier

Dodatkowo

  • 2 łyżki Dżem truskawkowy

Przygotowanie

  1. 1

    1 opakowanie galaretki wsyp do miseczki. Zalej proszek 250 ml gorącej wody, starannie wymieszaj roztwór i przelej do głębokiego talerza.

  2. 2

    0,5 opakowania galaretki wsyp do miseczki. Zalej proszek 125 ml gorącej wody, starannie wymieszaj roztwór i przelej do głębokiego talerza.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  4. 4

    Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych naczyniach. 

  5. 5

    Mąkę pszenną wsyp do miski i wymieszaj ją z proszkiem budyniowym.

  6. 6

    W dużej misce umieść białka, dodaj szczyptę soli i ubij składniki mikserem na sztywną pianę. Następnie wsypuj stopniowo cukier i dodawaj żółtka, cały czas ubijając. Powstały krem powinien być gęsty i lśniący. 

  7. 7

    Do masy jajecznej wsyp mieszankę mączną i mieszaj składniki szpatułką kuchenną do chwili ich połączenia.

  8. 8

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Napełnij formę ciastem i umieść biszkopt w nagrzanym piekarniku. Piecz wypiek przez 30 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je do całkowitego wystudzenia. 

  9. 9

    Aby przygotować poncz, wlej do miseczki wodę oraz sok z cytryny i wymieszaj podane składniki.

  10. 10

    2 łyżeczki żelatyny namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw roztwór na 5 minut w celu napęcznienia.

  11. 11

    Mascarpone, zmielony twaróg, cukier oraz cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.

  12. 12

    Truskawki starannie umyj, osusz, odszypułkuj, a następnie zmiksuj blenderem.

  13. 13

    Napęczniałą żelatynę wlej do garnka i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Podgrzewaj do chwili rozpuszczenia składników, a następnie ściągnij rondelek z kuchenki. Dodawaj stopniowo mus truskawkowy, cały czas mieszając roztwór trzepaczką kuchenną. Gdy składniki dobrze się połączą, wlej masę serową i ponownie wymieszaj krem truskawkowy.

  14. 14

    Śmietanę ubij mikserem na sztywną pianę i wymieszaj z masą serowo-truskawkową.

  15. 15

    Biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.

  16. 16

    Na paterze połóż pierwszy blat biszkoptowy, nasącz placek ponczem i posmaruj dżemem. Zaciśnij obręcz tortu i wlej krem truskawkowy. Przykryj masę drugim biszkoptem, który także posmaruj ponczem. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  17. 17

    Aby zrobić piankę śmietankowo-jogurtową przygotowane wcześniej galaretki pokrój w kostkę. Jogurt wlej do miski, dodaj do niego cukier i starannie wymieszaj składniki łyżką stołową.

  18. 18

    Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, przełóż ją do garnka i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając. 

  19. 19

    Wlej śmietankę do miski i ubij ją mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj tężejący krem jogurtowy, pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj krem łyżką stołową. Piankę śmietankowo-jogurtową wyłóż na biszkopt i przykryj ją ostatnim blatem ciasta. 

  20. 20

    Nasącz biszkopt ponczem i umieść tort komunijny dla dziewczynki w lodówce na co najmniej 3 godziny. 

  21. 21

    Aby przygotować ganache, czekoladę posiekaj i przełóż do miseczki. Śmietanę wlej do rondelka i podgrzewaj do chwili zagotowania. Ściągnij naczynie z kuchenki, dodaj do garnka kawałki czekolady i mieszaj składniki do chwili połączenia. Odstaw ganache w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.

  22. 22

    Ciasto posmaruj z wierzchu i z boków ganache czekoladowym. 

     

    Tort komunijny dla dziewczynki udekoruj zgodnie z własnymi upodobaniami. Zachęcamy, aby obłożyć ciasto masą cukrową, wykorzystać perełki cukrowe i komunijny topper.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też