Chcesz zrobić tort komunijny dla dziewczynki? Dasz radę sama!
Tort komunijny dla dziewczynki to wyjątkowy wypiek, którego przygotowanie wydaje się niesamowicie trudne. Każdy rodzic dba o to, aby podane podczas przyjęcia ciasto oczarowało zgromadzonych gości. Tort komunijny dla dziewczynki powinien być nie tylko smaczny, ale i posiadać odpowiednią dekorację, która będzie nawiązywać do tematyki tej niezwykle ważnej, religijnej uroczystości. Aby sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy, zachęcamy do wykorzystania naszej receptury na truskawkowy tort komunijny dla dziewczynki.
Składniki
Tort komunijny dla dziewczynki — biszkopt
- 140 g Mąka pszenna
- 6 sztuk Jajko
- 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
- 240 g Cukier
Krem truskawkowy
- 2 łyżeczki Żelatyna
- 125 ml Śmietanka 18%
- 125 g Truskawki
- 1 łyżeczka Cukier waniliowy
- 125 g Serek mascarpone
- 35 g Cukier
- 125 g Twaróg mielony
Poncz
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 150 ml Woda
Pianka jogurtowo-śmietankowa
- 20 g Cukier
- 1.5 opakowanie Galaretka w proszku
- 2.25 łyżeczki Żelatyna
- 200 g Jogurt grecki
- 200 g Śmietanka 30%
Ganache
- 300 g Śmietanka 30%
- 450 g Cukier
Dodatkowo
- 2 łyżki Dżem truskawkowy
Przygotowanie
- 1
1 opakowanie galaretki wsyp do miseczki. Zalej proszek 250 ml gorącej wody, starannie wymieszaj roztwór i przelej do głębokiego talerza.
- 2
0,5 opakowania galaretki wsyp do miseczki. Zalej proszek 125 ml gorącej wody, starannie wymieszaj roztwór i przelej do głębokiego talerza.
- 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 4
Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych naczyniach.
- 5
Mąkę pszenną wsyp do miski i wymieszaj ją z proszkiem budyniowym.
- 6
W dużej misce umieść białka, dodaj szczyptę soli i ubij składniki mikserem na sztywną pianę. Następnie wsypuj stopniowo cukier i dodawaj żółtka, cały czas ubijając. Powstały krem powinien być gęsty i lśniący.
- 7
Do masy jajecznej wsyp mieszankę mączną i mieszaj składniki szpatułką kuchenną do chwili ich połączenia.
- 8
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Napełnij formę ciastem i umieść biszkopt w nagrzanym piekarniku. Piecz wypiek przez 30 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je do całkowitego wystudzenia.
- 9
Aby przygotować poncz, wlej do miseczki wodę oraz sok z cytryny i wymieszaj podane składniki.
- 10
2 łyżeczki żelatyny namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw roztwór na 5 minut w celu napęcznienia.
- 11
Mascarpone, zmielony twaróg, cukier oraz cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.
- 12
Truskawki starannie umyj, osusz, odszypułkuj, a następnie zmiksuj blenderem.
- 13
Napęczniałą żelatynę wlej do garnka i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Podgrzewaj do chwili rozpuszczenia składników, a następnie ściągnij rondelek z kuchenki. Dodawaj stopniowo mus truskawkowy, cały czas mieszając roztwór trzepaczką kuchenną. Gdy składniki dobrze się połączą, wlej masę serową i ponownie wymieszaj krem truskawkowy.
- 14
Śmietanę ubij mikserem na sztywną pianę i wymieszaj z masą serowo-truskawkową.
- 15
Biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.
- 16
Na paterze połóż pierwszy blat biszkoptowy, nasącz placek ponczem i posmaruj dżemem. Zaciśnij obręcz tortu i wlej krem truskawkowy. Przykryj masę drugim biszkoptem, który także posmaruj ponczem. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- 17
Aby zrobić piankę śmietankowo-jogurtową przygotowane wcześniej galaretki pokrój w kostkę. Jogurt wlej do miski, dodaj do niego cukier i starannie wymieszaj składniki łyżką stołową.
- 18
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, przełóż ją do garnka i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.
- 19
Wlej śmietankę do miski i ubij ją mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj tężejący krem jogurtowy, pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj krem łyżką stołową. Piankę śmietankowo-jogurtową wyłóż na biszkopt i przykryj ją ostatnim blatem ciasta.
- 20
Nasącz biszkopt ponczem i umieść tort komunijny dla dziewczynki w lodówce na co najmniej 3 godziny.
- 21
Aby przygotować ganache, czekoladę posiekaj i przełóż do miseczki. Śmietanę wlej do rondelka i podgrzewaj do chwili zagotowania. Ściągnij naczynie z kuchenki, dodaj do garnka kawałki czekolady i mieszaj składniki do chwili połączenia. Odstaw ganache w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
- 22
Ciasto posmaruj z wierzchu i z boków ganache czekoladowym.
Tort komunijny dla dziewczynki udekoruj zgodnie z własnymi upodobaniami. Zachęcamy, aby obłożyć ciasto masą cukrową, wykorzystać perełki cukrowe i komunijny topper.
Zobacz także:
Każda osoba, która pragnie samodzielnie przygotować tort komunijny dla dziewczynki, nie może pozwolić sobie nawet na najmniejszą pomyłkę. Właśnie dlatego poniższa receptura została opisana starannie krok po kroku, by nawet początkujący miłośnicy słodkich wypieków mogli z łatwością wykonać ten deser. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu, który sprawi, że tort komunijny wywoła zachwyt wśród zaproszonych osób.
Zobacz także: Wyborny tort piernikowy z mascarpone na wiele okazji