Szybki przepis na ciasto salceson. Ten wypiek podbije serca fanów słodkości

Ciasto salceson
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto salceson

  • 4 sztuki Jabłko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 szklanki Orzechy włoskie
  • 0.5 Szklanka Olej roślinny
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 Szklanka Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Do miski wbij jajka, a następnie dodaj cukier. Składniki miksuj przez ok. 60 sekund, po czym dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon mielony oraz proszek do pieczenia. Ciasto miksuj przez następne 2 minuty. Składniki możesz także wymieszać za pomocą trzepaczki kuchennej.

  4. 4

    Jabłka obierz ze skórki, przekrój je na ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne. Następnie każdy owoc pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. 

  5. 5

    Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki — w moździerzu, za pomocą noża kuchennego lub w blenderze.

  6. 6

    Do ciasta dodaj orzechy oraz pokrojone jabłka i całość starannie wymieszaj, a następnie wlej masę do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 

  7. 7

    Ciasto salceson włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 50 minut. Gdy upłynie wskazany czas uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw gotowy wypiek do wystudzenia.

     

    Przed podaniem oprósz deser cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też