Oryginalne Pad Thai własnej roboty. Długo nie zapomnisz tego smaku!

Pad Thai z krewetkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pad Thai

  • 2 sztuki Jajko
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 szklanki Kiełki fasoli mung
  • 100 g Makaron ryżowy
  • 2 łyżki Cukier
  • 4 łyżki Sos rybny
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Pasta tamaryndowa
  • 2 łyżki Woda
  • 1 łyżka Sos sriracha
  • 10 sztuk Krewetki
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • 1 łyżka Sok z limonki
  • 2 łyżki Posiekane prażone orzeszki ziemne

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź go na sitku i opłucz zimną wodą.

  2. 2

    Wszystkie składniki sosu, tj. cukier, sos rybny, pastę tamaryndową, wodę, sok z limonki, sos Sriracha umieść w miseczce, a następnie starannie wymieszaj komponenty marynaty.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin, po czym drobno posiekaj.

  4. 4

    Szczypiorek opłucz bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.

  5. 5

    W woku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj czosnek i smaż go przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj krewetki, a po 3 minutach wbij na patelnię jajka. Składniki mieszaj przez ok. 60 sekund, po czym dodaj ugotowany makaron i smaż komponenty przez następne 4 minuty, a zaraz potem ściągnij naczynie z kuchenki.

  6. 6

    Nałóż Pad Thai na talerze, a następnie posyp makaron szczypiorkiem i prażonymi orzeszkami. 

     

    Zachęcamy, aby serwować Pad Thai z kawałkami limonki oraz posypać danie listkami kolendry.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też