Nieszablonowe ciasto cielaczek — czekoladowo-serowy wypiek w łaty. Dzieci je pokochają!
Ciasto cielaczek to wypiek, o bardzo charakterystycznej prezencji. Jak sama nazwa wskazuje, deser swoim wyglądem apetycznie nawiązuje do krowiego umaszczenia. Serowe “łaty” znajdujące się na wilgotnym, czekoladowym cieście są nie tylko niebywale smaczne, ale odpowiadają również za niepowtarzalny design smakołyku, który przyciąga wzrok i zachęca do skosztowania. Ciasto cielaczek wzbudza wiele pozytywnych skojarzeń, powodując, że na twarzach łasuchów pojawiają się szerokie uśmiechy.
Składniki
Ciasto cielaczek — warstwa serowa
- 2 łyżki Cukier wanilinowy
- 3 sztuki Jajko
- 800 g Twaróg mielony
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
Ciasto kakaowe
- 0.75 Szklanka Olej rzepakowy
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 szklanek Mąka pszenna tortowa
- 0.75 Szklanka Cukier
- 2 łyżki Kakao
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Łyżeczka Cynamon
- 250 ml Mleko
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Do miski przesiej mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon. Składniki starannie wymieszaj.
- 4
Jajka wbij do miski, a następnie dodaj cukier. Komponenty ubijaj do chwili powstania jasnej, jednolitej masy. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i porcjami dodawaj mleko, olej rzepakowy oraz mieszankę suchych składników.
- 5
Ciasto czekoladowe przełóż do przygotowanej foremki.
- 6
Aby przygotować masę serową, umieść w misce twaróg, dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Składniki miksuj do chwili połączenia, a następnie udekoruj przygotowanym kremem ciasto czekoladowe, tworząc serowe “łaty”.
- 7
Ciasto cielaczek włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.
- 8
Upieczone ciasto cielaczek wyjmij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto cielaczek koniecznie podawaj w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy lub herbaty.
Zobacz także:
Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta cielaczek jest zadaniem jedynie dla prawdziwych mistrzów cukiernictwa, w rzeczywistości jest możliwe dla każdego, bez względu na poziom kulinarnego doświadczenia. Receptura została starannie opracowana, aby nawet początkujący kucharze podołali jej wykonaniu. Nie zwlekaj dłużej i rozpocznij pichcenie jeszcze dziś. Po spróbowaniu kawałka deseru nie będziesz mógł się oprzeć ochocie sięgnięcia po następną porcję.
Zobacz także: Ciasto na karpatkę, które zawsze się udaje. Idealnie pofałdowane, złociste ciasto do twoich ulubionych deserów
Jak przygotować ciasto cielaczek? Praktyczne porady i wskazówki, które warto mieć w zanadrzu
Przygotowanie ciasta cielaczek składa się jedynie z dwóch etapów. Po pierwsze, należy spreparować ciasto kakaowe. Jest to proces dziecinnie prosty, polegający na połączeniu niezbędnych składników — oczywiście w podanej przez nas kolejności. Do tego celu wykorzystać można mikser kuchenny, a osoby, które nie posiadają wspomnianego sprzętu, bez trudu wykonają ciasto cielaczek, posługując się rózgą kuchenną.
Drugi etap polega z kolei na przyrządzeniu masy serowej. Składa się ona z twarogu — który powinien zostać uprzednio zmielony — cukru, jajek oraz budyniu. Zachęcamy, aby rozważyć także dodanie skórki pomarańczowej, która stanowi niezwykle wyrazisty akcent. Pamiętaj, aby nakładając na ciasto czekoladowy krem twarogowy, tworzyć charakterystyczne łaty. To nieodzowny element wypieku, który gwarantuje zachwyt najbliższych. Pamiętaj, że jeżeli pokryjesz masą cały wierzch ciasta cielaczek, utraci on swoją nieprzeciętną prezencję.