Nieszablonowe ciasto cielaczek — czekoladowo-serowy wypiek w łaty. Dzieci je pokochają!

Ciasto cielaczek
Źródło: Shutterstock/wsf-s

Składniki

Ciasto cielaczek — warstwa serowa

  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 3 sztuki Jajko
  • 800 g Twaróg mielony
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku

Ciasto kakaowe

  • 0.75 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 szklanek Mąka pszenna tortowa
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Cynamon
  • 250 ml Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Do miski przesiej mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon. Składniki starannie wymieszaj. 

  4. 4

    Jajka wbij do miski, a następnie dodaj cukier. Komponenty ubijaj do chwili powstania jasnej, jednolitej masy. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i porcjami dodawaj mleko, olej rzepakowy oraz mieszankę suchych składników. 

  5. 5

    Ciasto czekoladowe przełóż do przygotowanej foremki.

  6. 6

    Aby przygotować masę serową, umieść w misce twaróg, dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Składniki miksuj do chwili połączenia, a następnie udekoruj przygotowanym kremem ciasto czekoladowe, tworząc serowe “łaty”.

  7. 7

    Ciasto cielaczek włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. 

  8. 8

    Upieczone ciasto cielaczek wyjmij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

     

    Ciasto cielaczek koniecznie podawaj w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy lub herbaty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też