Pyszne muffiny jajeczne
Piękne, złocistobrązowe i mięciutkie babeczki jajeczne, nadają się na gorące śniadanie, podwieczorek lub przekąskę na świąteczny stół.
Składniki
- 6 Jajko
- 100 ml Śmietanka do ubijania
- 2 łyżki Olej
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 Cebula dymka
- 100 g Szynka
- 50 g Ser w kawałku
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- 1
Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę pokrój na niewielkie krążki.
- 2
Ser zetrzyj na grubszych oczkach, a szynkę pokrój w kostkę.
- 3
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
REKLAMA - 4
Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone w plastry warzywa oraz szynkę. Dopraw do smaku i smaż, aż warzywa staną się bardziej miękkie – ok. 6 minut.
- 5
Następnie przyrządzane warzywa i szynkę nakładaj łyżką do silikonowych foremek — mniej więcej do połowy wysokości.
- 6
W oddzielnej misce ubij jajka, śmietanę, delikatnie posól i dopraw do smaku. Następnie wylej masę jajeczną na warzywa, ale nie wypełniaj foremek do samego do końca — zostaw miejsce na ser.
- 7
Przed włożeniem muffinek jajecznych do piekarnika posyp wierzch startym serem i piecz przez ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią i wyrosną.
- 8
Muffiny jajeczne podawaj w towarzystwie ulubionego sosu, np. domowego pesto z czosnku niedźwiedziego.
Zobacz także: