Pyszne muffiny jajeczne

Muffiny jajeczne
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 Jajko
  • 100 ml Śmietanka do ubijania
  • 2 łyżki Olej
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 Cebula dymka
  • 100 g Szynka
  • 50 g Ser w kawałku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę pokrój na niewielkie krążki.

  2. 2

    Ser zetrzyj na grubszych oczkach, a szynkę pokrój w kostkę.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone w plastry warzywa oraz szynkę. Dopraw do smaku i smaż, aż warzywa staną się bardziej miękkie – ok. 6 minut.

  5. 5

    Następnie przyrządzane warzywa i szynkę nakładaj łyżką do silikonowych foremek — mniej więcej do połowy wysokości.

  6. 6

    W oddzielnej misce ubij jajka, śmietanę, delikatnie posól i dopraw do smaku. Następnie wylej masę jajeczną na warzywa, ale nie wypełniaj foremek do samego do końca — zostaw miejsce na ser.

  7. 7

    Przed włożeniem muffinek jajecznych do piekarnika posyp wierzch startym serem i piecz przez ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią i wyrosną.

  8. 8

    Muffiny jajeczne podawaj w towarzystwie ulubionego sosu, np. domowego pesto z czosnku niedźwiedziego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też